Liceenii s-au întrecut în gătitul sarmalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Man a devenit expert în gătitul tradiţional
Alexandru Man a devenit expert în gătitul tradiţional

Elevii de la Grupul Şcolar „Grigore Moisil" s-au întrecut ieri într-un concurs de gătit sarmale. Au gătit ei înşişi sarmalele, care au fost premiate de un juriu din cadrul liceului. „Bucătarii" au venit şi cu sugestii de sevire a produselor tradiţionale

Concursul are o tradiţie de şapte ani la acest grup şcolar, iar „bucătarii" vin în fiecare an cu câte o inovaţie. La această ediţie, liceenii implicaţi în competiţia culinară au fost puşi la punct cu reţetele tradiţionale, modul de servire, dar şi cu varietatea băuturilor asezonate sarmalelor.

În oală de lut şi cu pâine de casă

Alexandru Man şi Rareş Chiş şi-au prezentat cele două porţii de sarmale în oale tradiţionale de lut şi le-au gătit după reţete învăţate de la mamele şi bunicile lor. „Acestea nu sunt sarmale, sunt găluşte. Găluşte cu păsat. Ne-am chinuit cum am putut. Suntem o clasă de băieţi şi zece băieţi să facă două oale de sarmale nu e aşa de simplu. Am pus păsat, orez, carne, cârnaţi, şi ciolan afumat. Pe fundul oalei, m-a învăţat mama că se pune frunză de viţă de vie, dar cum în perioada asta n-a fost sezonul, am pus frunze de varză. Le-am făcut în oale de lut pentru că în oala de lut ies cele mai bune sarmale, asta se ştie din moşi-strămoşi", spune Rareş.

El şi Alexandru spun că sarmalele se servesc cu smântână şi obligatoriu, cu pâine de casă. Aceştia sunt iniţiaţi şi în sugestii de băuturi care trebuie asezonate cu sarmalele. „Înainte de orice mâncare, se bea un păhărel de ţuică. Iar după sarmale, un vin fiert cu scorţişoară", recomandă tânărul „bucătar".

O tradiţie de şapte ani

La competiţia de sarmale s-au înscris şapte echipe, din şapte clase. Bunătăţile în foi de varză au fost gustate de un juriu format tot din elevi ai grupului şcolar, care au dat premii pentru cele mai bune sarmale, cele mai aspectuoase, cele prezentate în maniera cea mai originală, cele mai mari, dar şi cele mai mici.

Echipele din fruntea clasamentului şi-au câştigat dreptul de a mânca cele mai multe sarmale, iar restul participanţilor ce a mai rămas. Ideea acestui Festival al Sarmalelor aparţine profesorului Ioan Bâca, care a avut iniţiativa acum şapte ani. „Pur şi simplu mi-a venit ideea. Unu la mână pentru că-mi plac sarmalele şi doi, pentru că ne-am gândit să facem ceva trăsnit", spune Bâca.  Directorul grupul şcolar, Ioan Rus, spune că a acceptat această sărbătoare pentru că este una tradiţională şi reprezetativă. „Se înscrie pe linia activităţilor de respectare şi cultivare a tradiţiilor. Sarmalele sunt o mâncare tradiţională pe care şi-o permite şi săracul şi bogatul", spune Ioan Rus. Festivalul sarmalelor s-a încheiat, evident, cu un ospăţ pe cinste din preparatele prezentate de elevi.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite