Bistriţa: Portret/ Liana Sabo a parcurs drumul lung de la industria textilă la managementul de radio

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa:  Portret/ Liana Sabo a parcurs drumul lung de la industria textilă la managementul de radio
Bistriţa: Portret/ Liana Sabo a parcurs drumul lung de la industria textilă la managementul de radio

Ingineră de profesie, ea conduce în prezent cel mai vechi post de radio din Bistriţa. În aproape 15 ani de carieră în radio a făcut de toate: de la reporter de teren, emisiuni culturale, marketing şi publicitate până talk-show

Pe băncile Facultăţii de inginerie Textilă  Lianei Sabo nici nu i-a trecut prin cap că va ajunge să facă jurnalism după absolvire. Cum visele din şcoală nu se potrivesc cu realitatea din teren, Liana a ajuns la un concurs pentru angajare de reporteri de radio în loc de o fabrică de produse textile. “ Se întâmpla în toamna anului 1994. Mama a fost cea care mi-a dat ideea, iar eu mi-am spus de ce nu?” Pentru că ideea de radio local era un miraj în vremurile acelea, la selecţie s-a trezit alături de alţi 100 de concurenţi. În final au rămas 11, care din primăvara anului următor s-au pus pe treabă. Niciunul nu făcuse radio în viaţa lui. “ Eram extraordinar de entuziaşti şi practic radioul a devenit casa noastră. Munceam 24 de ore din 24, făceam inclusiv emisiuni de noapte, şi învăţam totul din mers”, îşi aminteşte directorul de la Radio Transilvania despre farmecul inconfundabil al pionieratului. Iar ascultatorii primelor programe erau entuziaşti şi ei, dar foarte exigenţi: “ pentru orice greşeală sunau şi ne atrăgeau atenţia că am greşit. Nu conta că suntem începători” . Fiecare cuvânt avea greutate, iar ce se spunea la unicul radio local, una din primele instituţii private de presă din judeţ, avea putere mare de influenţă. Fraza “s-a spus la radio” băteau, în ochii multora orice alt argument. În vremurile de pionierat Liana a muncit tot ce se putea în radio: de la redactat de ştiri, transmisii în direct, regie de sunet, până la emisiuni de muzică populară, cu mare trecere la public în vremurile acelea. “ Era complicat cu muzica, vă daţi seama că foloseam inclusiv discuri, muzica era greu de procurat. Iar cu ştirile era tot aşa, se muncea pentru o ştire”

De la ştiri la vânzări

Cu timpul a început să prindă şi gustul muncii de marketing şi publicitate. Pentru că aducea cele mai multe contracte a fost promovată pe departamentul nou creat de vânzări. Cu trecerea anilor lucrurile s-au complicat în zona publicităţii, a apărut concurenţa, iar piaţa s-a rafinat. Foarte mulţi din vechea echipă au plecat cu trecerea anilor, alţii au venit şi una peste alta, atunci când a ajuns director zonal, în decembrie 2006  din vechea echipă care a deschis radioul, n-a mai rămas decât ea. Nici ca manager nu e uşor. Răspunde nu numai de funcţionarea optimă ci şi de asigurarea banilor pentru toate cheltuielile radioului. Şi nu e  puţin lucru, atunci când trebuie să vinzi un produs atât de volatil ca şi publicitatea. Chiar dacă a urmat cursul postuniversitare de management laBabeş-Bolyai spune că simte mereu nevoia de a învăţa, de a se consulta. Şi din când în când mai intră la microfon, pentru că îi este greu să se ţină departe de lumea undelor.

Ce-i place:

să se înconjure de oameni optimişti, adoră  plimbările şi crede că se încarcă energetic în contact cu natura

Ce nu-i place:

nu înţelege mentalitatea “ lasă că-i bine oricum” şi oamenii care se ghidează după asta. Nu-i plac apoi, pesimiştii, oamenii care spun înainte de a începe un lucru “ nu se poate”.

Întrebări şi răspunsuri:

Când crezi că vom ieşi din recesiune?

L.S: Nu mai repede de un an. Probabil că nici de punctul critic nu am trecut, primel semne de  revenire nu vor apărea mai repede de toamna anului viitor. Ştii că oficialii Băncii Naţionale au explicat zilele acestea că România , dacă a intrat mai târziu cu un an în criză, va ieşi tot cu un an mai târziu. O simţim şi noi din greu. Îţi dai seama că  publicitatea a fost prima afectată, cheltuielile cu acest capitol au fost primele ajustate de firme. Ori noi din asta trăim.

Peste 50 de ani crezi că va mai exista Radio?

Cu siguranţă, chiar dacă probabil va fi fără emisie terestră, într-un alt fel, cu costuri mai mici şi cu altă interactivitate.

Profil

Născută: 7 decembrie 1967 Bistriţa 
Educaţie: licenţă în Inginerie Chimică textilă, 1994
Familie: căsătorită, un băieţel
Ocupaţia: director zonal Radio Transilvania

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite