Leonida Ilieşiu militează pentru mai mult sport în şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leonida Ilieşiu a practicat fotbal de performanţă timp de 11 ani şi este unul dintre organizatorii crosului „Gabriela Szabo".

Leonida iubeşte sportul. Spune că lumea ar trebui să conştientizeze că mişcarea este un izvor de cultură şi sănătate, este un mod de viaţă. Îi place şi practică de plăcere fotbalul, schiul, înotul şi baschetul. În liceu a fost selectat, de peste zece ori, în lotul naţional de fotbal. Şi nu a fost ales pe degeaba. Leonida s-a întors acasă cu medalii de argint în urma a două turnee finale de fotbal pe ţară. Nu a renunţat la fotbal nici în facultate, când a jucat pentru „U Cluj" şi „CFR Cluj". „Au fost 11 ani frumoşi, cu multe realizări", mărturiseşte Leonida. Ar fi continuat dacă nu s-ar fi accidentat în 1995 şi nu ar fi avut dublă fractură de tibie şi peroneu. Atunci s-a văzut nevoit să aleagă un alt drum, pe cel al şcolii. S-a făcut profesor de educaţie fizică şi sport. „Îmi sfătuiesc elevii să practice cât mai mult sport în afara unităţii de învăţământ, într-un mediu organizat. Este extrem de benefic pentru ei", explică bistriţeanul. Momentan, este şi inspector şcolar de sport şi unul dintre organizatorii openului de atletism „Gabriela Szabo". „Organizarea acestui cros este cea mai mare realizare a mea ca manager pe care o dedic tuturor profesorilor din judeţ", mai spune inspectorul. El susţine că, din acest gen de întreceri, copiii învaţă multe. „Din jocurile sportive, copiii deprind ideea de respect, de fair play, de apartenenţă  la o echipă, şi implicit la o comunitate. De aici, şi ideea de echipă, de unitate", este de părere Leonida.

Mai multe ore de sport

„În ţările civilizate există o cultură a sportului. Acolo se fac de la 3 până la 5 ore de educaţie fizică pe săptămână la şcoală, în timp ce în România se face doar una singură. În străinătate, parcurile sunt pline de oameni de toate vârstele care ies cu biciletele în timpul săptămânii, nu doar în weekend, pentru a se recrea", explică bistriţeanul. Leonida este de părere că profesorul trebuie să-şi facă plăcută ora de sport pentru ca elevii să vină cu drag şi să o perceapă drept o oră de relaxare, nu să fugă de ea şi să apeleze la „scuza" scutirilor medicale.

Melissa, marea lui realizare

Leonida spune că este un om împlinit şi că nimic nu-i lipseşte. „Cea mai mare reuşită este fiica mea de numai 2 ani şi jumătate, Melissa, creaţa mea, cum îmi place să o alint. Sunt încă fascinat de câtă fericire îţi poate aduce un copil", mărturiseşte bărbatul. Deşi iniţial a regretat că nu a rămas în Canada sau în Germania în perioada când practica fotbal de performanţă, acum Leonida se consideră norocos pentru că are alături o soţie şi părinţii care întotdeauna îl sprijină.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Ce anume te şochează în România?

Oamenii sunt prea duplicitari. În plus, caracterul unora dintre semenii noştri lasă mult de dorit. Urăsc manele.

PROFIL

Născut: 2 august 1973, Bistriţa

Studii:  masterat la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca

Familie: căsătorit, o fiică de 2 ani şi jumătate, Melissa

Ce-i place

Adoră sportul, ieşirile în natură cu familia şi prietenii. Îi place să se plimbe cu barca pe lacul Colibiţa.

Ce nu-i place

Detestă „mizeria" umană, caracterul duplicitar al unor oameni şi bârfele gratuite.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite