Bistriţa: Laptopiseţ şi cabinet de asistenţă socială pentru urs pe Dosul Gârciului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Laptopiseţ şi cabinet de asistenţă socială pentru urs pe Dosul Gârciului
Bistriţa: Laptopiseţ şi cabinet de asistenţă socială pentru urs pe Dosul Gârciului

 Lumea a urcat ieri pe Dosul Gârciului pentru a privi lucrările Simpozionului Art Forest 2009. Cravata pentru mesteceni, cabinetul  de asistenţă socială pentru urs, „laptop-iseţul” pe care creşte iarba şi cravatele care te fac „don de Dosul Gârciului” sunt doar câteva dintre creaţiile marca Art Forest

După trei săptămâni de muncă, artiştii invitaţi la simpozionul internaional de artă în peisaj, Art Forest 2009, şi-au prezentat ieri lucrările, la Sângeorz Băi, în locul numit Dosul Gârciului. Cea mai frumoasă intervenţie în peisaj de anul acesta a fost considerată, unanim, cea a buldozerului care a construit drumul până acolo. Însă, nici artiştii nu s-au lăsat mai prejos. Cravatele pentru mesteceni, fereastra de uscat norii, scara sprijinită pe aer, „laptop-iseţul” prin care creşte iarba, năfrămuţa miresei,  biblioteca sub pleoapa dealului sau cabinetul de asistenţă socială pentru urs au fost doar câteva dintre lucrările marca Art Forest 2009.

Forest Fashion Design

„Lucrarea mea se numeşte Forest Fashion Design. Am vrut să aduc un soi de urbanitate şi de nobleţe în pădurea de mesteceni. Cravata este un accesoriu de cochetărie masculină, dar şi de nobleţe şi de pregătire pentru ceva de mare fast. Am dorit ca aceste cravate să le poarte trei mesteceni”, explică artistul Andor Kömives.

Povestea „cabinetului de asistenţă socială pentru urs” a pornit de la istoriile unui cioban al locului, care a relatatat artiştilor aventurile cu ursul la stână. Lila Fleissig, sensibilizată de acest subiect, s-a hotărât să facă din fân un bârlog de primire pentru bietul urs, şi nu oricum, ci dotat cu măsuţă, scaune şi o cană de ţuică ardelenească. Acestea sunt doar câteva dintre fascinantele poveşti ale lucrărilor de pe Dosul Gârciului pe care le-a vizitat ieri foarte multă lume, atât din Sângeorz-Băi cât şi din alte zone.

„Este emoţionant să te trezeşti că tot ce a fost frumos nu se termină, dar se întrerupe. Ne-am simţit aici mai mult decât minunat. Lucrările de aici, sunt un act de iubire. Aici oglinda se topeşte între cer şi pământ şi trebuie să te porţi foarte frumos cu ea ca să îţi redea ceea ce crezi tu despre tine ca artist. Un artist mângâie natura chiar şi atunci când taie un copac. El ştie că l-a tăiat din locul potrivit, că tăierea acelui copac a fost să-l invite la taclale şi la creaţie”,a comentat artistul Dorel Găină. 

Don de Dosul Gârciului

Ciprian Ariciu, Emil Cassian Dumitraş, Maxim Dumitraş, Nicolae Fleissig, Lila Fleissig, Dorel Găină, Andor Komives , Cosmin Năsui, Iosif Stefan Tasi, Napoleon Tiron, Cristian Tîrnovan, Cornelia German şi Vlad Petri sunt artiştii care au lucrat la acestă ediţie de Art Forest.După un pelerinaj pe la toate lucrările, artiştii şi-au pus câte o cravată marca Art Forest prin care au devenit „don de Dosul Gârciului”. Art Forest este un proiect unic în ţară finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite