Lapte mai ieftin, fermieri falimentari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără subvenţia pe lapte şi fără banii de la stat pentru efectuarea controalelor de producţie, ţăranii vor micşora preţul la lapte. Întrucât este vorba despre preţul cu care se vinde laptele către procesatori, efectul acestui fenomen nu va fi faptul că bistriţenii vor cumpăra mai ieftin produsul. În schimb, fermerii sunt aduşi în pragul falimentului.

Crescătorii din judeţ vor trebui să îşi vândă laptele mai ieftin, mai ales că cererea, în sezonul cald, este mai redusă. De asemenea, nesubvenţionarea controalelor de producţie, care se fac periodic pentru a atesta calitatea genetic a animalelor, va duce la scăderea preţului pe care fermierii îl pot cere pentru produsele vândute.

Adio subvenţiilor de la stat

Dacă până anul trecut, statul se angaja să suporte 70 la sută din costurile pentru controalele periodice de producţie la vite, adică 105 pe an/ cap de animal, urmând ca fermierii să contribuie cu 30 la sută din costuri (45 de lei pe an/ cap de animal), de anul acesta s-a schimbat foaia. Statul a anunţat că îşi retrage contribuţia, aşa încât crescătorii trebuie să plătească integral taxa pentru contoalele de producţie (150 de lei  pe an/ cap de animal). „Conform unui reglament european, statul trebuia să subvenţioneze 70 la sută din aceste costuri, dar, în ianuarie, ne-au anunţat că nu vor mai fi bani. Aceste controale se fac o dată la 42 de zile şi contează pentru înscrierea animalelor în registrul genealogic", explică Titus Negruţiu, secretar al Asociaţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud a Crescătorilor de Bovine.  Practic, aceste controale dau valoare produselor fermierilor. „Dacă nu se fac controale avizate, crescătorii nu îşi pot vinde  junincile la preţul de piaţă, pentru că nu are origine. Un animal fără origine nu are valoare", spune Iacob Onoe, un crescător de bovine din Bistriţa.

Laptele se ieftineşte, animalul îşi pierde valoarea

 Pe lângă costurile legate de controalele de producţie, crescătorii se plâng de eliminarea subvenţiei pentru lapte. „Până acum primeam 3 bani pentru fiecare litru predat. Lunar, predam 45.000 de litri şi aveam nişte bani siguri. Acum, nici aceştia nu mai sunt", spune Iacob Onoe. Acesta adaugă că, în perioada de vară, preţul laptelui scade pentru că cererea este mică. „Vara se consumă brânză de oaie, că e mai ieftină. Preţul la lapte va fi mai mic. Acum un litru se vinde cu 0,97 lei, iar în magazine preţul e cel puţin triplu", adaugă crescătorul. Un alt efect al măsurilor impuse de stat îi vizează pe cei care nu vor reuşi să îşi plătească controalele la producţie. „În timp, calitatea genetică a unui exemplar va scădea fiindcă nu se vor mai face aceste controale. Există şi posibilitatea ca o vacă să dea mai puţin lapte nefiind îngrijită corespunzător. Nu ştiu cum vor rezista financiar crescătorii din judeţul nostru. Acum sunt lipsiţi de sprijinul de la stat şi nu au nici bani proprii suficienţi încât să-şi permită singuri să facă investiţii", spune Negruţiu.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite