Laleaua pestriţă e în floare în Bistriţa-Năsăud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai rare lalele din ţară au înflorit într-o pădure de stejari, rezervaţie naturală, din satul bistriţean Orheiu Bistriţei. Sute de turişti din toată ţara vin în fiecare an să le vadă şi rămân uimiţi de aspectul şi culoarea aparte a acestei flori protejate de lege.

La Orheiu Bistriţei, un sat la nici 30 de minute de mers cu maşina din Bistriţa, poate fi admirată zilele acestea cea mai rară specie de lalea din ţară: Laleaua pestriţă. Planta este extrem de frumoasă şi de fragilă, iar datorită rarităţii sale e protejată de lege. Lalele pestriţe cresc printre stejari în rezervaţia naturală numită Pădurea din Şes, rezervaţie cu cele mai multe hectare din ţară, 80 la număr, pe care cresc astfel de rarităţi.

image

"Nu e ceva ce găseşti în florării"

Trei liceeni de la o şcoală din Bistriţa şi profesoara lor de geografie, Cristina Rusu, au vizitat recent Pădurea din Şes şi au fost uimiţi când au zărit, pentru prima dată în viaţa lor, această floare. "E foarte frumoasă. Mă aşteptam să semene cu celelalte lalele aşa cum le ştim toţi, dar e foarte diferită. E mică şi are o culoare aparte. Petalele sunt mov deschis şi are mici puncte de mov închis. Nu e ceva ce găseşti în florării. E unicat", spune Radu Damian, elev în clasa a XI-a B la Colegiul Tehnic INFOEL din Bistriţa.

image

Ca Radu sunt sute de oameni din toată ţara care merg să vadă laleaua. "Anul ăsta au fost peste 500 de turişti şi din Transilvania şi din sud, iar numărul lor creşte de la an la an", zice Ioan Cojoc, secretarul comunei Cetate, de care aparţine satul Orheiu Bistriţei.

Tablă de şah ecologică

Cercetătorul Ioan Chintăuan, autorul unei cărţi despre ariile protejate din judeţ, povesteşte că laleaua pestriţă e o specie foarte rară, protejată de lege, care trăieşte în doar cinci locuri din ţară. "Preferă suprafeţele umede şi zonele umbrite, iar Pădurea din Şes, care e rezervaţie naturală din 1982, îi asigură toate condiţiile. Înfloreşte în aprilie sau în mai, în funcţie de cât de repede vine primăvara, şi poate fi admirată preţ de aproape o săptămână", explică cercetătorul.

image

Acesta mai afirmă că există lalele pestriţe şi de culoare albă şi că a întâlnit, mai rar, ce-i drept, exemplare cu două flori. "Dacă desfaci petalele unei astfel de lalele şi le pui una lângă alta ai impresia că în faţa ta este o tablă de şah", adaugă Chintăuan.

În cinstea acestei specii rare, localnicii din comună organizează, şi anul acesta, pe 22 mai, pentru popularizare, un festival de folclor numit "Laleaua pestriţă".

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite