Bistriţa: Laleaua pestriţă moare în mâinile bistriţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Laleaua pestriţă moare în mâinile bistriţenilor
Bistriţa: Laleaua pestriţă moare în mâinile bistriţenilor

12 specii de plante din judeţ sunt ameninţate cu dispariţia. Floarea de colţ, laleaua pestriţă şi narcisele ar putea dispărea dacă bistriţenii nu învaţă cum să le culeagă

Zeci de specii de animale şi plante din judeţul Bistriţa-Năsăud riscă să dispară în următorii ani din cauza schimbărilor climatice şi a intervenţiei umane în habitatul natural. Frumoasele lalele pestriţe, floarea de colţ de pe stâncile de munte sau chiar primăvăraticele narcise ar putea dispărea dacă bistriţenii nu învaţă să le ocrotească. Vânatul şi pescuitul ilegal, construcţiile urbane şi poluarea ameninţă 34 de specii de animale, printre care păsări rare, precum găinuşa de mesteacăn sau cocoşul de munte, sunt în real pericol de nu mai fi văzute prin pădurile judeţului.

Ciobanii coboară cu flori de colţ la braţ

Ştefan Mureşan, şeful Serviciului de Implementare a Politicilor de Mediu din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud spune că urbanizarea este primul inamic al mediului. „Bistriţenii trebuie să ştie că există loc destul şi pentru om şi pentru plante şi animale. Trebuie să trăim într-un fel de concubinaj cu natura. Multe plante vor dispărea dacă omenii nu învaţă să le îngrijească. Laleaua pestriţă, creşte în zona Şieu-Odorhei, unde se fac multe serbări populare şi lumea vine, o culege, dar nu o culege ştiinţific. O rupe cu bulb cu tot. Sau floarea de colţ, cu aspectul acela de catifea, e ruptă de ciobanii care coboară cu oile, această plantă e afectată şi de păstoritul din zonă, pentru că creşte pe pajişti şi în pâlcuri. La fel si narcisele, care cresc pe Valea Vinului, sunt strânse şi vândute la piaţă”, spune Mureşan. În lista plantelor pericilitate intră şi papacul-doamnei, una dintre cele mai frumoase orhidee de la noi.

Caprele negre şi cocoşul de munte, în pericol

Potrivit unui raport al Agenţiei de Mediu, 12 specii  sunt periclitate, alte 34, din cele 302 identificate în judeţ, fiind considerate vulnerabile. „Cocoşul de munte, găinuşa de mesteacăn, care trăiesc în Munţii Rodnei, în Pasul  Rotunda  sau caprele negre sunt specii care ar putea dispărea. Pescuitul şi vânatul afectează efectivul de animale. Chiar şi acolo unde nu sunt probleme, cum e cazul urşilor, dacă nu se respectă termenele de vânătoare sau chiar perioadele de împerechiere la unele păsări, vor fi specii în pericol”, explică şeful de la mediu. Chiar dacă efectivul de capre negre este în creştere, conform ultimului recensământ, până la atingerea numărului maxim, de 360, specia este ameninţată, în opinia specialiştilor.

În judeţ, au fost identificate 21 de specii din regnul fungi (ciuperci) şi 826 de specii din regnul plantae(plante). La capitolul faună, există 302 specii de animale identificate dintre care cele mai cunoscute sunt ursul brun, lupul, râsul şi pisica sălbatică.

Cum credeţi că ar trebui sensibilizată opinia publică faţă de schimbările din mediu?

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite