La unicul tomograf din Bistriţa asiguraţii au acces doar pe liste de aşteptare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tomograful nu este de nasul asiguraţilor
Tomograful nu este de nasul asiguraţilor

Pentru că banii vin cu picătura, oamenii trebuie să aibă răbdare chiar şi două luni  pentru a beneficia de analize gratuite. Situaţia este similară şi în privinţa celorlalte analize de laborator, pentru care asiguraţii aşteaptă mai mult de 30 de zile pentru investigaţii

Pacienţii care au nevoie de investigaţii medicale la singurul computer tomograf din Bistriţa-Năsăud, trebuie să se înarmeze cu multă răbdare dacă doresc analize gratuite. Doar pentru primele zile din fiecare lună ajung banii decontaţi de Casa Asigurărilor de Sănătate, iar asiguraţii norocoşi sunt puţini. Situaţia a devenit de-a dreptul dramatică luna aceasta, odată cu epuizarea fondurilor la Casa Asigurărilor de Sănătate „Pacienţii trebuie să se înscrie pe liste de aşteptare, iar noi îi anunţăm când le vine rândul. Din păcate acuma nu ştim ce să le mai spunem, pentru că banii pentru decembrie ajung cel mult pentru o investigaţie, şi această craniană, iar pe listă sunt deja 23 de persoane, foarte mulţi sunt trimişi de la Oncologie", explică asistenta şefă de la Laboratorul de Investigaţii Imagistice Hiperdia, Lăcrămioara Szekely. Nici luna care vine situaţia nu dă semne să se amelioreze: „Ni s-a spus doar că ar exista puţin bani pentru luna decembrie, vă daţi seama ce înseamnă asta", mai spune reprezentantul firmei care realizează investigaţii tomografice.

Preţurile nu sunt pentru orice buzunar

Pacienţii care nu pot aştepta pe lista de programări trebuie să plătească aceste investigaţii, care nu sunt deloc ieftine. Preţurile practicate de clinica privată Hiperdia sunt între 190 şi 360 de lei.  „O examinare costă 190 de lei, iar o tomografie la craniu şi torace costă  330 de lei, iar la abdomen urcă până la 360 de lei", explică asistenta Lăcrămioara Szekely. În jur de 400 de pacienţi apelează lunar la serviciile tomografului, iar marea lor majoritatea plătesc investigaţiile.

Vasile Mureşan, un funcţionar de 48 de ani a trecut în această dimineaţă pragul tomografului, cu o trimitere de la neurolog: „M-am mirat că nu este nimeni pe aici, credeam că am noroc. Mi s-a spus că trebuie să mă înscriu pe o listă de aşteptare sau să plătesc. Am să iau bani împrumut, că este aproape 2 milioane de lei. Am căzut la ţară şi m-am lovit la cap. De atunci am dureri puternice, nu mai pot aştepta", spune pacientul necăjit.

Este nevoie de 10 ori mai mulţi bani

Oficialii Casei Asigurărilor de Sănătate ştiu care este situaţia analizelor de computer tomograf , însă spun că nu au ce face: „Din păcate într-o lună normală ar trebui cam de zece ori mai mulţi bani decât le putem da. Aceasta este situaţia însă, nu avem ce face. Din păcate pentru decembrie sumele au fost de-a dreptul derizorii", explică Szekely Vilhelm , preşedintele CJAS. Situaţia este similară şi în privinţa laboratoarelor de investigaţii paraclinice

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite