La Bistriţa s-a declarat săptămână liberă de televizor şi internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fundaţie îi învită pe părinţi să-şi ţină copiii cât mai departe de ispita televiziunii şi a internetului şi  oferă ca alternativă vizite gratuite la muzeu Psihologii avertizează că timpul excesiv petrecut în faţa televizorului şi calculatorului dau dependenţă , cresc agresivitatea şi poate duce duce la tulburări grave

Bistriţa a intrat şi anul acesta pe harta oraşelor care marchează, începând de luni , 11 aprilie, săptămâna fără televizor . Campania iniţiată de fundaţia Zibo Help din Satu- Mare se desfăşoară în aproape toată ţara, iar la Bistriţa a ajuns la ediţia a doua. Voluntarii de la Zibo Help au încheiat parteneriate cu şcolile din oraş  şi-i trimit pe copii,  gratis, să vadă Muzeul Judeţean. În plus, în cadrul aceleaşi săptămâni Biblioteca Judeţeană găzduieşte lecturi publice pentru copiii care învaţă să descopere farmecul cărţilor. Printre lectori se va număra chiar şi primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu: „am fost invitat  să citesc poveşti copiilor în cadrul acestei campanii, joi, la Biblioteca Judeţeană.  Îmi face plăcere să particip", precizează primarul Ovidiu Creţu.

Un festival de teatru completează agenda

La Complexul Muzeal copiii sunt aşteptaţi toată ziua de vineri, iar intrarea este gratuită: „ Copiii vor avea acces în toate sălile împreună cu profesorii lor . Pe lângă expoziţiile curente ale Muzeului vom mai avea şi una cu obiceiuri pascale şi tradiţii. Anul trecut, la prima ediţie am avut cam 500 de elevi. Şi acum ne aşteptăm la afluenţă mare", spune directorul Muzeului Bistriţa-Năsăud, Silviu Chişu. Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud a trecut pe agenda campaniei „Fără televizor" şi un festival de teatru pentru şcolari, „Thalia", care îşi va deschide porţile joi la Casa de Cultură a Sindicatelor:„pentru copii trupele de teatru şcolar sunt un mijloc excelent de a-i scoate din faţa calculatorului şi televizorului şi de a-şi exersa aptitudinile, de a-şi manifesta emoţiile şi de a socializa", spune Ioan Costea, inspector Şcolar.

Preşedinta Fundaţiei Zibo Help, Daniela Christian este mulţumită că a încheiat parteneriate la Bistriţa cu Inspectoratul Şcolar, Muzeul Judeţean şi Biblioteca Judeţeană şi crede că manifestarea va căpăta amploare de la an la an: „în alte oraşe avem şi alte manifestări, de la cel mai lung desen pe asfalt la Râmnicu-Vâlcea la ateliere de olărit pentru copiii în Arad, sau filme despre efectele televizorului şi a calculatorului asupra copiilor , la Baia-Mare, depinde de disponibilitatae fiecărui partener", explică , Daniela Christian.

Psihologii sunt vehemenţi

Pssihologii avertizează că orele petrecute în faţa  televizorului şi internetul dau dependenţă şi cresc agresivitatea :„Expunerea la violenţă, atât din programele de ştiri, filme ori chiar desene animate duce la desensibilizare faţă de suferinţa celuilalt. Copiii pot ajunge să nu mai poată simţi suferinţa celorlalţi, de aici şi manifestări agresive pe care copiii nu le conştientizează La toate acestea se adaugă dependenţa de TV şi Internet, care dau impresia de evadare din realitate. Odată instalată această dependenţă este foarte greu de tratat", spune Ioan Orban, psiholog şcolar.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite