Karina Ciuruş, profesoara fascinată de fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karina Ciuruş
Karina Ciuruş

Pentru Karina Ciuruş, şcoala înseamnă artă pentru că poate face de toate. Şi face de toate. Predă engleză şi germană, iar după cursuri sau în weekend ţine lecţii de fotografie şi teatru.

S-a hotărât să studieze limba engleză în inima Franţei. Avea 17 ani când a fost într-o excursie la Paris cu o prietenă. Atunci a dat peste un grup de englezi şi, uimită de cât de bine s-a descurcat în limba lui Shakespeare, şi-a zis că trebuie să înveţe engleza. „Englezii mi s-au părut persoane fascinante", spune Karina Ciuruş. Deşi mama ei şi-ar fi dorit să o vadă medic, profesie despre care Karina spune că nu i se potriveşte, profesoara a plecat la Iaşi unde a studiat limbile moderne. A terminat, s-a întors la Bistriţa, unde acum predă engleză şi germană elevilor de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu".

Ca să-şi apropie copiii, ea ascultă muzica lor şi se uită la filmele lor preferate. Îşi iubeşte profesia. „E o meserie care te ţine mereu în priză. Nu te lasă să îmbătrâneşti. Simt că împrumut ceva din tinereţea lor", crede profesoara. Aceasta şi-ar dori ca elevii de la profilul filologie să aibă posibilitatea de a lua vizita ţara a cărei limbi o studiază. „Mi-ar plăcea ca ei să poată merge în Marea Britanie la cursuri de vară, să vadă pe viu cum e", este de părere Karina.

Fotografia străbunicii

Fascinată de fotografie, de relaţia strânsă care există între cuvinte şi imagini, Karina vrea ca elevii ei să vadă ce înseamnă frumosul. Lor vrea să le dezvolte simţul estetic pentru pictură, fotografie, teatru şi muzică. De aceea, o dată pe lună, împreună cu două colege de la şcoală, a pus în practică un proiect prin care grupuri de elevi de la „Andrei Mureşanu" merg la spectacole de teatru şi operă din Cluj, unde se pot întâlni cu actori şi muzicieni de renume.

De trei ani cochetează cu ideea unui masterat în fotografie, însă doar din această toamnă s-a înscris la Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca. Totul a pornit de la o fotografie alb-negru a străbunicii sale. „Poza o înfăţişează pe străbunica mea, un om simplu, într-o postură aristocratică. Cum bunica mea nu mi-a putut spune mai multe despre fotografie, mi-am creat propria poveste şi am ajuns să iubesc fotografia", mărturiseşte Karina.

PROFIL

Născută: 23 martie 1973, Lechinţa

Studii: face un masterat  în fotografie la Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca

Familie: căsătorită, două fetiţe, Ilinca de 10 ani şi Sofia de 3 ani

Ce-i place

Admiră creaţiile Dianne Arbus, care fotografiază, printre altele, pitici şi gemeni. Karina citeşte foarte mult. Ultima carte citită a fost „Soni" de Andrei Rusu, volum care redă povestea unei tinere care află că e bolnavă de cancer şi mai are doar 6 luni din viaţă, perioadă pe care se decide să o trăiască din plin. Karinei îi face enormă plăcere să se joace cu cele două fetiţe.

Ce nu-i place

Şi-ar dori să găsească o soluţie de a „scăpa" de prostia, ignoranţa, invidia şi răutatea oamenilor. Nu-i place când vede copii necăjiţi. Karina nu iubeşte ploaia. I se pare că picurii de ploaie inspiră tristeţe. Nu-i mai place iarna şi şi-ar dori să fie mereu vară.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite