Radu Dragotă: bistriţeanul care şi-a scris viaţa în versuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Dragotă este Kalcedonik
Radu Dragotă este Kalcedonik

După mai mulţi ani de încercari şi muncă serioasă în lumea muzicii hip-hop, tânărul bistriţean Radu Dragotă va scoate pe piaţă în ianuarie 2010 primul său album de muzică

Albumul intitulat „Vulgaria" conţine 20 de melodii, pentru care Radu Dragotă a scris versuri şi a compus linii melodice zi şi noapte. Pentru el, melodiile pe care le-a obţinut la final sunt rezultatul reuşit al unei munci intense şi definiţia în rime a vieţii lui. „Îmi place să îi spun albumului copilul meu, sau cartea mea de versuri puse pe tobe, pentru ca reprezintă toate ideile mele din anii precedenţi", a spus tânărul hip-hoper. Kalcedonik, aşa cum îi este numele de scenă, spune despre creaţiile lui că sunt singura metodă prin care îşi poate face cunoscută personalitatea. „Am scris trăiri, sentimente, gândiri optimiste, dar şi pesimiste, am scris şi despre durere intr-un mod aparte", a mai zis Kalcedonik.

Cântă de şase ani

Bistriţeanul a cântat prima dată în 2003, când împreună cu un prieten bun de-al lui a înregistrat prima piesă hip-hop, chiar în apartamentul amicului. Un an mai târziu a intrat în trupa „Vinovaţii" cu care a cântat prima dată pe scenă. „Nu o să uit niciodată de prima mea prestaţie live: a fost pe 9 mai 2004, de ziua Europei şi m-am descurcat tare bine",  îşi aminteşte cu plăcere Radu. Mai târziu, a avut ocazia să cânte în deschidere  pentru artişti mai cunosuţi în industria hip-hop-ului românesc: Ad Literam, Cenzurah, Zalle, Anonim sau Spike. „Concertele au început să fie din ce în ce mai multe şi prin ţară, în oraşe cum ar fi Cluj, Iaşi, Marghita, Topliţa, sau Târgu-Mureş. Anul 2009 a fost cel în care s-a decis că ar f timpul să facă un album pe cont propriu, dar şi anul în care a reuşit să adune mai mulţi hip-hop-eri bistirţeni într-un proiect inedit. „Munca la acest album mi-a deschis şi noi prietenii cu artişti din Bistriţa, alături de care am inventat grupul „Boierii Nordului", cu care am imprimat o piesă şi am înregistrat un videoclip", a spus Kalcedonik.

Nu are o melodie preferată

Kalcedonik iubeşte toate piesele pe care le-a pus în albumul „Vulgaria". Chiar dacă prietenii l-au sfătuit să nu pună toate cele 20 de melodii în album, ca să îi mai rămână de rezervă pentru un proiect următor, el nu a putut să renunţe la niciuna. „Am zis să mai ascult o dată albumul să văd ce să şterg de pe el, dar sincer fiecare piesă pentru mine este o trăire şi un film pe care l-am scos din creierul meu şi l-am pus pe hârtie. Fiecare în parte exprimă ceva, care pun pariu că o sa-i placă oricărui ascultător", a subliniat Kalcedonik. Recunoaşte că la început a fos mai timid, dar împins de la spate de apopiaţi, odată urcat pe scenă se simţea în largul lui.

Kalcedonik, nume tare ca o piatră

Pseudonimul cu care Radu Dragotă se prezenta înainte pe scenă, dar şi apropiaţilor era „Kuky". După ce a început să ia amploare proiectul în care a intrat, mai mulţi prieteni îl certau din cauza numelui, pentru că era nepotrivit pentru un hi-hoper. „Mi-au zis că sună a nume de papagal sau de câine", a spus cu zâmbetul pe buze tânărul. Inspiraţia unui nou nume de scenă i-a venit pe când se uita la un film documentar. „Pe Discovery am văzut un documentar despre pietre semi-preţioase, iar acolo am auzit prima dată despre piatra numită Calcedonie. Am modificat câteva litere şi mi-a ieşit kalcedonik", spune cu mândrie Radu.

Îi place:

În timpul liber îi place foarte mult să joace fotbal, să mergă pe munţi, pentru că îi place foarte mult natura. Atunci când vremea nu e favorabilă ieşirilor în natură îi place să meargă la studio, sau să se uite la filme.

Nu îi place:  

Urăşte să stea la calculator, atunci când nu are treabă cu el. Nu îi place ideea de a sta în casă, când poţi cunoaşte tărâmuri neumblate, mai ales dacă vremea e bună.

Întrebări şi răspunsuri:

Care este filmul tau preferat?

Cel mai bun film mi s-a parut „Forest Gump". Chiar nu pot să nu-mi aduc aminte de el când este vorba de filme. Şi filmul Enemy At the Gates" mi-a plăcut foarte mult.

Care sunt artiştii de la noi pe care îi asculţi?

Ascult tot ce se scoate la noi în ţară şi nu aş vrea să spun sau să enumăr artiştii care îmi plac pentru că sunt mulţi şi mă tem că o să uit pe cineva. Zalle îmi place foarte mult cum gândeşte şi cum scrie, dar mai sunt multi alţii care îmi plac foarte mult.

Profil:

Data naşterii: 14 martie 1986

Studii: a absolvit Liceul Forestier Bistrita, secţia Fotbal, a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinte Politice, Administrative şi ale Comunicării, specializarea Comunicare şi Relaţii publice din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai".

Stare civilă: Necăsătorit 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite