Jumătate din primariile bistriţene au găsit teren de case pentru specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul din Feldru a cumparat teren pentru 10 case
Primarul din Feldru a cumparat teren pentru 10 case

Administraţiile locale au cerut 125 de case pentru medicii, profesorii şi poliţiştii care fac naveta în mediul rural. Unele primării nu vor intra în program, întrucât n-au avut solicitări de la beneficiari pentru aceste locuinţe

Ieri a expirat termenul până la care primăriile din judeţ trebuiau să identifice terenurile unde se vor construi casele pentru medicii, poliţiştii şi profesorii care fac naveta în mediul rural. Programul „Renaşterea satului românesc - 10 case pentru specialişti", desfăşurat la nivel naţional prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, nu va include toate primăriile din judeţ. Prefectura a anunţat că extinde termenul cu două zile, pentru a putea primi situaţiile din teritoriu.

Primăriile nu au cumpărat terenurile

Dacă la începutul acestui program, unele administraţii locale din mediul rural îşi făceau griji că nu vor avea bani pentru achiziţia acestor terenuri de pe piaţa liberă sau că  nu vor avea de unde să găsească astfel de parcele pentru construcţia caselor, problemele s-au rezolvat din mers.  Primarii au găsit parcele din domeniul public al comunelor. „Am găsit o parcelă de 5.000 de metri pătraţi lângă izlazul comunal, unde se vor putea construi 10 case: cinci cu trei camera şi alte cinci cu două camere. Am avut 25 de solicitări", a spus primarul din Feldru, Ştefan Sângeorzan. Specialiştii care fac naveta în Feldru spun că iniţiativa este bine-venită. „Lucrez de şapte ani aici şi mă ocup de proiectele pe fonduri europene. În fiecare zi fac naveta de la 60 de kilometri şi, dacă aş primi o casă, ar fi mai simplu", crede Grigore Mureşan, un angajat al Primăriei Feldru.

Fără solicitări în mai multe comune

În Ciceu-Giurgeşti niciunul dintre cei 13 posibili beneficiari ai programului naţional nu a cerut o astfel de locuinţă. „Nu am avut solicitări. Avem un medic uman , unul veterinar şi 12 cadre didactice, dar niciunul nu a cerut", spune Constantin Rusu, primarul comunei. Nici în Leşu, administraţia locală nu va intra în acest program. „Nu am avut terenuri disponibile nici în doemniul public nici în cel privat. În plus, singurul medic stă în dispensar şi nu are nevoie de altă locuinţă", explică Nicolea Lupşan, primarul din Leşu. „Până acum 31 de primării din 58 au depus raporturile la Prefectură. Sunt unele primării care fie nu au avut solicitări de la beneficiari, fie nu au găsit terenuri. Este vorba de comunele Căianu Mic, Cetate, Ciceu-Giurgeşti, Lunca Ilvei, Dumitra. Deocamdată, nu am finalizat centralizarea şi am decis să extindem termenul cu două zile", explică Sorina Drecşan, purtătorul de cuvânt al  Prefecturii  Bistriţa-Năsăud.

Case cu două şi trei camere

Programul „Renaşterea satului românesc - 10 case pentru specialişti" prevede amenajarea a maximum zece cas cu două şi trei camere în fiecare comună din  ţară. Casele vor fi închiriate medicilor, profesorilor şi poliţiştilor navetişti, pe toată durata constractului de muncă. Termenul de începre al lucrărilor, dar şi chiria pentru aceste locuinţe urmează să fie stabilite. Finanţarea pentru aceste case este asigurată din bugetul de stat prin Agenţia Naţională a Locuinţelor.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite