Jumătate din comunele bistriţene n-au apă potabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii din zona de câmpie a judeţul Bistriţa-Năsăud sunt nevoiţi să bea apă din fântâni sau puţuri contaminate cu nitriţi şi nitraţi.În aşteptarea finanţărilor pentru proiectele de canalizare şi aducţiune de apă, bistriţenii îşi pericilitează sănătatea de ani de zile

Medicii atrag atenţia asupra riscului de îmbolnăvire mai ales în rândul sugarilor, ca urmare a consumului de apă infectată cu îngrăşământ azotos şi gunoi de grajd. În comuna Budeşti însă, primarul Vasile Cordea spune că oamenii sunt prea săraci să îşi permită să cumpere apă îmbuteliată şi că proiectele de canalizare realizate de primărie aşteaptă finanţări europene încă de acum şapte ani.

Trăiesc ca-n Evul Mediu din cauza crizei

Primarul comunei din Budeşti, Vasile Codrea, spune că 80 la sută din cei aproape 2.000 de bistriţeni din comună beau apă zilnic din puţuri sau fântâni contaminate. „Fântânile au apă nepotabilă, plină de nitraţi şi nitriţi şi oamenii se îmbolnăvesc. Nouă, în 2003, ni s-a aprobat o finanţare pe Hotărârea de Guvern 577 şi am făcut un proiect  în valoare de 6 milioane şi jumătate de euro pentru aducţiune de apă, lucrări de infrastructură şi canalizare în toată comuna. Proiectul a fost întocmit în 2008 şi ni s-a spus că nu are sens să îl mai facem pentru că nu se aprobă decât proiecte  a căror finanţare nu trece de două milioane şi jumătate de euro. Motivul a fost lipsa de bani", spune primarul. Acesta adaugă că administraţia locală şi-a încercat şansa cu un alt proiect depus pe măsura 3.2.2 şi că nici acesta nu le-a fost finanţat. Banii ar fi urmat să fie asiguraţi din fonduri europene şi ar fi trebuit să fie cheltuiţi pentru racordarea la un izvor din judeţul Mureş. „Banii nu s-au mai dat şi, între timp, în Mureş s-au făcut nişte modificări  la reţeaua de canalizare, iar acum, proiectul nostru trebuie şi el modificat pentru că nu mai este conform cu acest plan şi nu mai respect[ traseul iniţial al conductei", detaliază edilul din Budeşti. „Este dureros să vezi că oamenii sunt obligaţi să bea apă din fântâni pentru că n-au bani să meargă la magazin. Veniturile oamenilor din zona de câmpie sunt mici şi n-au altă soluţie", mai spune primarul.

Jumătate din comunele din juduţ n-au apă potabilă

Doina Petri, director adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică spune că în aceeaşi situaţie se află majoritatea comunelor din zona de câmpie. „Pânza freatică este contaminată cu nitraţi. Practic, acestea sunt îngrăşăminte azotoase şi gunoi de grajd. Consumul de apă din aceste locuri dezvoltă un risc mai ales în cazul sugarilor, care nu pot elimina aceste subtanţe. La adulţi, efectele nu sunt atât de grave. Oricum, nu este recomandat consumul apei nepotabile şi trebuie găsite soluţii alternative", este de părere directorul. Şi medicul de la cabinetul comunei, Eva Garsi, confirmă că rezultatele analizelor la apa din fântâni indică de mai bine de zece ani prezenţa nitriţilor în apă. „Nitrriţii şi alte component pot dezvolta, în timp, afecţiuni renale şi hepatice. În urma analizelor din programul de evaluare a stării de sănătate s-au identificat astfel de substanţe în examenele de urină ale multor localnici", mai spune Eva Garsi.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite