Judeţul va avea reţele de apă de peste 83 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine, Ministrul Mediului, directorul Aquabis şi preşedintele Consiliului Judeţean semnează contractul de finanţar. În trei ani, peste 70 la sută din populaţia judeţului va fi racordată la sistemul de apă potabilă şi la cel de canalizare. Lucrările se vor efectua în Bistriţa, Năsăud, Beclean, Telciu, Sângeorz-Băi şi Feldru

Proiectul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în  judeţul Bistriţa-Năsăud", în valoare depeste 83 de milioane de euro, este finanţat  din fonduri accesate prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, din banii de la Consiliul Judeţean, din contribuţia proprie a firmei SC. Aquabis SA şi din fonduri de la bugetul de stat. În trei ani, în judeţ, peste 18.000 de locuitori  vor fi racodaţi la sistemul de apă potabilă şi în jur de 30.000 la cel de apă uzată, astfel că  accesul populaţiei la reţelele de apă şi canalizare va creşte de la aproape 30 la sută la peste 70 la sută.

Proiectul va fi semnat mâine

Directorul SC. Aquabis SA, Ioan Şandru împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean vor fi mâine la Bucureşti, pentru a semna contractul de modernizarea şi extindere a reţelelor de apă din judeţ. „Mâine, la ora 10.00, în prezenţa ministrului Mediului şi preşedintelui Consiliului Judeţean, se va semna contractul de finanţare. În jur de 64 de milioane de euro sunt garantaţi prin Fondul de Coeziune de la Uniunea Euopeană, cam 10 milioane de euro se acordă de la bugetul de stat, 8 milioane le dă societatea noastră şi 1, 5 milioane este contribuţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud", explică Ioan Şandru. Lucrările prevăzute în proiect se vor desfăşura pe durata a trei  ani şi vizează reabilitări şi extinderi ale  sistemelor de distribuţie şi colectare de apă în toate cele patru oraşe şi în comunele Feldru şi Telciu.

Un Master Plan de acum patru ani

Primele soluţii tehnice ale acestui proiect datează din 2006, de pe timpul vechii conduceri a Consiliului Judeţean. „Master Planul se împarte  pe zone. De exemplu, Sângeorz-Băi are o investiţie de aproape 16 milioane de euro, iar contribuţia proprie este de 2 %. În oraş se va realiza o staţie de epurare care va deservi şi comunele Rodna şi Maieru, dar şi  o reţea de canalizare magistrală. Implementarea proiectului se va face anul acesta, iar lucrările ar putea începe chiar din toamna acestui an", spune primarul din Sângeorz-Băi, Roland Venig. Acesta adaugă că, prin acest proiect şi prin cel care vizează depozitul ecologic de deşeuri, judeţul este reaşezat pe harta celor cu proiecte europene de amploare. „Anul viitor  este ultimul an pentru implemnetarea managementrului deşeurilor şi primul pentru acest proiect. În sfârşit, judeţul va fi acoperit la capitolele deficitare: deşeuri şi racordul populaţiei la apă şi canalizare", a mai spus Venig.  

Intervenţii în judeţ

- refacerea a 31 de km de conducte de aducţiune 

- construirea de 61 de kilometri de conducte de aducţiune noi

- amenjarea a 59 de km de distribuţie pentru apă

-reparaţii la 11 km  de reţele de canalizare 

 - reabilitarea a 35 km de reţele de distribuţie

-  15 km de colectoare de apă noi

 - 73 de km de reţele de canalizare noi

  - construcţia a 13 staţii de pompare a apei uzate

- recondiţionare a 5 rezervoare de apă şi construcţia altor 8

- construcţia a 5 staţii de hidrofor

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite