DISPERARE: Mai bine menajeră în Spania decât angajat în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre șomerii care au participat azi, la bursa locurilor de muncă, a fost și Aurelia Ioniță, în vârstă de 48 de ani din Bistrița. Femeia s-a întors recent din orașul spaniol Madrid, unde a muncit un an și jumătate ca menajeră. Câștiga 900 de euro lunar.

Aurelia Ioniță s-a întors din motive personale, dar e hotărâtă să nu mai rămână. De aceea a venit azi să-și găsească un job. „Am vorbit cu o firmă de transport internațional din oraș care mi-a oferit aproape 500 de euro lunar pentru un post de agent transport extern în Spania. Vreau să mă întorc  la Madrid. Acolo e familia mea, fiul, fiica, ginerele, nepotul, iar nivelul de trai nu se compară", spune Aurelia Ioniță.

Bistrițenii s-au înghesuit la bursa locurilor de muncă a Camerei de Comerț

Aceasta zice că în Spania plătea utilitățile și chiria cu 150 de euro, iar aici de-abia reușește dintr-un singur venit să achite cheltuielile. „Fructele sunt foarte ieftine acolo. Un kilogram costă 0,75 de euro, iar la noi îi iei și cu 4 euro", adaugă bistrițeanca. Ea a lucrat mai bine de 20 de ani în domeniul tâmplăriei și al tricotajelor, dar a rămas șomeră. În 2009 s-a văzut nevoită să plece în străinătate. „Am stat două-trei săptămâni la fiica mea și am găsit un post de menajeră, la două case. Am zis gata, plec în Spania! Mai bine menajeră în Spania decât muncitor în România", mai zice Aurelia Ioniță.

Face concurență AJOFM-ului

Văzând cât de multă lume a venit azi să-și caute un loc de muncă, ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiș, prezent la bursă, a declarat că Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă trebuie să ia atitudine. „Voi cere ANOFM-ului să organizeze lunar câte o astfel de bursă", a declarat ministrul Muncii.

Peste 500 de bistrițeni s-au înghesuit azi, la bursa locurilor de muncă, organizată în premieră de Camera de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud (CCI BN), printr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană cu 10, 5 milioane de lei, nerambursabili. Disperarea oamenilor a fost atât de mare încât au venit cu sutele înainte de începerea bursei, programată pentru ora 10.00, în fața unui fost restaurant din cartierul bistrițean Mihai Eminescu. Pentru a face ordine, organizatorii au apelat la jandarmi care s-au postat la intrare.

Aceasta este prima bursă de joburi din acest an, în județ. „Au participat 24 de agenți economici care i-au ofertat pe șomeri cu 255 de joburi în domenii precum construcții, producție mase plastice, textile-tricotaje, servicii etc", afirmă Monica Mureșan, secretarul CCI BN, unul dintre responsabilii bursei. În schimb, pentru perioada în curs, Agenția Județeană pentru Ocupare a Forței de Muncă oferă 179 de joburi.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite