Bistriţa: Izaura Tinca se mândreşte că este ţigancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Izaura Tinca se mândreşte că este ţigancă
Bistriţa: Izaura Tinca se mândreşte că este ţigancă

Provine dintr-o familie de ţigani adevăraţi şi crede că, în câţiva ani, nu vor mai exista prejudecăţi la adresa romilor.

Izaura este o adolescentă, ca multe altele de vârsta ei, doar că mult mai vanitoasă . Se mândreşte că moşteneşte sângele ţiganilor adevăraţi şi crede că asta nu o împiedică să îşi urmeze idealurile în viaţă.  S-a născut în comuna Monor şi a copilărit printre ţigani. „Tatăl meu este ţigan, mama mea este ţigancă, deci şi eu sunt un ţigan get-beget”, spune fata, fără se sfiască. A învăţat de mică ce înseamnă să creşti în spiritul tradiţiilor ţigăneşti, aşa că, la nici trei ani, mama ei a învăţat-o primii paşi de dans. „Dansez de foarte mică. Primul costum l-am primit la 12 ani şi îmi place foarte mult. Nu dansez într-un ansamblu, deocamdată, dar particip la evenimente unde se dansează ţigăneşte”, povesteşte Izaura. Aceasta mai spune că nu eşti ţigan, dacă nu ştii să dansezi şi nu-ţi place să duci mai departe tradiţia moştenită.

Îşi doreşte să devină educatoare

Izaurei i-ar plăcea ca, după ce termină liceul, să urmeze un curs de pedagogie şi să se angajeze la o grădiniţă, ca educatoare. „Îmi plac foarte mult copiii şi mi-ar plăcea să pot să am grijă de ei”. Cu toate acestea, gândurile ei de măritiş sunt departe. „Mai întâi şcoala şi apoi vine şi vremea de măritat şi de avut copii”, spune fata, care se vede căsătorită doar pe la 20 de ani. Adolecenta crede că tradiţiile vechi ţigneşti au rămas, în mare parte, aceleaşi, .Anumite lucruri  au evoluat, însă, mai ales în felul de a gândi al romilor. „Acum nu se mai fac căsătorii aranjate. Poţi să-ţi iei pe cine-ţi place ţie. Bărbaţii caută ţigăncile frumoase, care să ştie să danseze şi să dicute cu ei. Copiii merg la şcoală şi vor să devină ceva în viaţă. Sunt mai multe tipuri de ţigani şi nu toţi sunt la fel. Eu cred că, peste ani, ţiganii o să îi întreacă pe alţii şi o să fie mai deştepţi ca ei”, explică tânăra.

Ţigăncile se cunosc după ochi


Izaura crede că frumuseţea fetelor de etnie romă este dată şi de anumite trăsături native. „ Pe o ţingancă o recunoşti după ochii mari şi dinţii mărunţi. Majoritatea avem părul lung, e o tradiţie să îl porţi aşa. Mi-aduc aminte că, o dată, mama m-a certat foarte rău când am încercat să-mi tai singură părul”, povesteşte fata. Izaura mai spune că nu s-a simţit niciodată tratată altfel dentru că provine dintr-o familie de ţigani. „Sunt un om normal, ca oricare altul şi lumea trebuie să înţeleagă asta. Nu ştiu ce trebuie să se facă diferenţe între noi. Ţiganii au şi lucruri bune: au muzica, au dansul în sânge. Şi la fel cum despre noi se spun lucruri urâte, aşa putem spune că şi alţii cerşesc sau nu se îngrijesc. Oamenii care te judecă numai după aparenţe  sunt nişte oameni fără minte”, crede Izaura.

Întrebăre şi răspuns

Ce- ai schimba cei din jurul tău?
Aş încerca să îi fac pe oameni să fie mai buni şi să nu mai arate cu degetul aşa de uşor către alţii. Aş vrea să îi ajut şi pe ţiganii răi să fie mai buni, pentru că noi chiar avem lucruri de care să fim mândri.

Ce-i place

Izaura  admite că este o fire artistică şi iubeşte dansul şi cântatul. De asemenea, fetei îi place să stea în preajma copiilor, să navigheze pe internet şi aibă tot timpul o vestimentaţie curată şi îngrijită.

Ce nu-i place

Izaurei nu îi plac oamenii neîngrijiţi şi nu se prea dă în vând după anumite treburi gospodăreşti cum ar fi ştersul geamurilor sau spălatul covoarelor. Fata mai spune că nu-i place nici să coase.

Profil
Născută: 28 iulie, 1983, comuna Monor
Studii: Clasa a X-a, Liceul Petru Maior din Reghin, profilul Matematic-Informatică
Stare civilă: Necăsătorită
Familie: Mai are o soră mai mică

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite