Istoria literaturii, prezentată în manuscrise la Sinagoga Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Târa a adus la Bistriţa prima expoziţie de manuscrise a scriitorilor români
George Târa a adus la Bistriţa prima expoziţie de manuscrise a scriitorilor români

Elevii bistriţeni au ocazia să vadă, astăzi de la ora 16.00, manuscrisele realizate de scriitori de referinţă din istoria literaturii româneşti. De la scrisoarile lui Fănuş Neagu sau cea mai veche scriere în limba română şi până la manuscrise din anii 80, lucrările sunt prezentate în cadrul unei expoziţii la Sinagogă şi sunt aduse în premieră la Bistriţa.  

Cele 15 planşe expuse la Sinagogă clasează manuscrisele în ordine cronologică de la primele scrieri din secolele XVII-XVIII până la Mihai Eminescu şi scriitorii moderni şi contemporani. Sunt prezente la Bistriţa imaginile celor mai cunoscute manuscrise aflate la Muzeul Literaturii Române, de la manuscrisul Luceafărului sau al celebrei Scrisoari a III -a până la cele ale lui Grigore Ureche din Letopiseţul Ţării Moldovei.

Expoziţia, unica de acest fel din oraş, a fost adusă de filologul George Ţâra şi va avea loc în cadrul „Festivalului cultural pentru elevi şi studenţi  Nosa 1264". „Au mai fost expoziţii de manuscrise în oraş, dar niciuna de o asemenea complexitate. Este vorba de manuscrise ale celor mai cunoscuţi scriitori români. Studierea şi analizarea acestora este foarte importantă atât din punct de vedere literar cât şi sociologic şi psihologic. Cei care studiază grafologia pot stabili caracterul şi starea unei persoane în funcţie de scrisul acestuia. Iar dacă vorbim de cele mai mari nume ale literaturii noastre acest lucru este foarte important", explică Ţâra.

Scriitorul Alexandru Uiuiu va participa alături de Ion Mureşan, Ruxandra Cesăreanu, Rodica Barna, Ioana Bradea, Ana Dragu şi Camelia Toma la dezbateri cu elevii şi studenţii prezenţi la vernisajul expoziţiei. „Prezentarea acestei expoziţii este una foarte importantă pentru că tinerii pot să observe fazele de elaborare ale unei scrieri şi trebuie să ştie că manuscrisul este prima fază a unei opere. De asemenea este important să vedem aceste lucrări pentru că sunt scrise de mână şi de aici putem observa scriitura unui autor, element foarte important pentru a observa personalitatea acestuia", explică Uiuiu.

Scriitorul bistriţean spune că cel mai remarcabil manuscris pe care l-a văzut de-a lungul vieţii este cel al sonetului „Trecut-au anii" scris de Mihai Eminescu. „Deşi este o poezie pe care mulţi dintre noi o citesc în trecere, Eminescu a făcut nu mai puţin de 16 manuscrise până a reuşit să îi stabilească forma finală", povesteşte Uiuiu.

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite