Ionuţ Rus are un discurs de nota 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elev în clasa a XI-a B la una dintre cele mai bune şcoli din judeţ, Ionuţ a scris un discurs care a luat premiul I pe ţară la concursul "Rolul patronului spiritual asupra şcolii şi elevilor".

Spontan şi glumeţ, Ionuţ s-a înscris la un concurs naţional pentru a încerca şi altceva. A format o echipă împreună cu alţi doi liceeni de la Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu" din Bistriţa. Ei s-au documentat despre romancierul al cărui nume îl poartă şcoala unde învaţă, iar Ionuţ şi-a pus pe hârtie ideile. El sublinia că patronul spiritual al unei şcoli nu mai este un model pentru tineri. "Dacă am întreba acest lucru în liceul nostru, unul din zece copii, poate nici măcar atât, nu vor afirma: Da! Liviu Reviu Rebreanu e un model pentru mine. Modele din ziua de astăzi sunt alese din viaţa publică, nu din cea culturală. Valoarea în ziua de astăzi ţi-o vezi în invidia altora", este de părere băiatul. El mai spune că, înainte de concurs, care a avut loc la Oradea, şi-a pierdut foaia cu textul pe care trebuia să-l citească. Mărturiseşte că, pe moment, s-a blocat, dar şi-a revenit în scurt timp. Ionuţ crede că discursul scris de el a plăcut pentru că a vorbit liber şi a reuşit prin gesturi şi tonalitate să le capteze atenţia membrilor juriului. "Ca discursul să fie mai interesant mi-am dat o palmă, ceea ce a atras categoric atenţia. Profesorul meu de română Vasile Filip, care a venit cu noi, mi-a spus că i-a plăcut că am fost spontan şi natural când am rostit discursul", povesteşte băiatul.

Satisfacţia lui şi a membrilor echipei din Bistriţa a fost cu atât mai mare cu cât, în runda finală, au bătut chiar echipa şcolii organizatoare, Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea. Ionuţ mai spune că nu se aştepta să se întoarcă acasă cu premiul I mai ales că, în acelaşi concurs, a participat şi o tânără de la un liceu din Sighişoara care era olimpică internaţională la discursuri.

10 la bio şi română

Întors acasă, Ionuţ a fost surprins când unii dintre profesorii lui l-au oprit pe holul colegiului ca să-l felicite, dar mai ales că discursul lui a fost afişat în sala profesorală. "Profesoara mea de biologie, Liana Ţîrău, a fost atât de încântată încât ne-a dat câte un 10 colegilor mei de echipă şi mie. Tot cu un zece ne-a răsplătit şi dascălul de română, Vasile Filip", spune liceanul. Lui îi pare rău că puţini tineri ştiu că romanul „Ion" a fost tradus în peste 47 de limbi, chiar şi în japoneză, dar şi că lumea nu cunoaşte faptul că Rebreanu s-a bucurat de un succes fel de mare ca şi Tolstoi, Balzac sau Dostoievski. "Liviu Rebreanu spunea: «Dacă ai întreba un tânăr care îi este idealul nu ţi-ar putea preciza, deşi poate ar fi gata să-şi dea viaţa pentru el». Din acest motiv, el trebuie făcut să conteze", este de părere Ionuţ.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Cum vezi tu lumea?

Trebuie să o privim aşa cum e: suntem o ţară plină de bănci, de shaormării, în care nimeni nu face vreo donaţie dacă nu e văzut de blitz. Un exemplu concludent este atât de mediatizatul concurs „Cel mai mare român". Este o idioţenie fiindcă plasează nume precum George Becali, Mirel Rădoi, Traian Băsescu sau Bănel Nicoliţă în faţa unor nume precum Ion Creangă, Aurel Vlacu, Emil Cioran, Nichita Stănescu, I.L. Caragiale şi mulţi alţii. Vă daţi seama la ce nivel a ajuns cultura şi arta noastră? E ca şi cum l-ai pune pe Michelangello să îţi văruiască gardul sau pe Mozart să dea trezirea cu o lingură în tigaie. E ca şi cum ai asocia tămâia cu heroina.

PROFIL

Născut: 28 august 1992, Bistriţa

Studii: este în clasa a XI-a B la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa

Familie: are o soră de 13 ani, Patricia

Ce-i place

Apreciază sinceritatea şi independenţa la oameni. Îi mai place Al Pacino, Jenna Jameson, bancurile seci şi filme ca: „The good, the bad and the ugly", „Chinatown", „A Clockwork Orange", „Taxi Driver". Este un mare fan al emisiunilor lui Mircea Badea.

Ce nu-i place

Detestă lăudăroşii şi oamenii care se agită din nimic. Nu-i mai plac pisicile şi ardeii umpluţi.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite