Ionuţ Raţiu nu vede viaţa fără sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Raţiu nu vede viaţa fără sport
Ionuţ Raţiu nu vede viaţa fără sport

De puţini ani în branşa profesorilor, Ionuţ Raţiu predă una dintre cele mai îndrăgite materii de către copii, educaţia fizică, la Şcoala Generală nr. 2 din Bistriţa. El dă şi ore de tenis de câmp la un club din oraş.

Din gimnaziu a vrut să se facă profesor de sport, de aceea a şi urmat cursurile unei facultăţi de profil şi s-a specializat în tenis de câmp. Îi place să vadă cum elevii lui de la şcoală şi de la Clubul „Tennis Elp" din Bistriţa progresează puţin câte puţin. Ionuţ spune că educaţia fizică trebuie să facă parte din viaţa fiecărui om întrucât îl ajută enorm, sportul este sănătate curată. „Nu văd viaţa fără sport, fără mişcare. Puţini oameni înţeleg rolul mişcării în viaţa lor. Sportul tonifică trupul, ajută la eliminarea kilogramelor în exces, auto­reglează greutatea corporală. În plus, ajută şi la consolidarea relaţiilor interumane", susţine dascălul.

De aproape un an dă lecţii de tenis de câmp micuţilor care vin la Clubul „Tennis Elp" din Bistriţa, condus de Iulian Moga. „Îi învăţ pe copii cu vârste între 6 şi 14 ani cum să joace tenis. Este fascinant să-i vezi cum ţin racheta de tenis în mână şi cum se străduiesc să joace cum trebuie. Din acest motiv îmi place să lucrez cu copiii şi îmi place foarte mult ceea ce fac, ca profesor", declară Ionuţ. Deşi consideră că salariul în învăţământ nu este tocmai suficient pentru a întreţine o familie cu copii, Ionuţ spune că iubeşte prea mult meseria de dascăl ca să renunţe din cauza banilor. De aceea, dă şi lecţii de tenis de câmp în timpul liber.  „Vreau să fac bani, dar pe merit. De aceea, am grijă ca elevii mei de la club să progreseze şi să se întoarcă cu plăcere la lecţii", afirmă dascălul. O lecţie de tenis de câmp durează 60 de minute. Ionuţ spune că se începe cu exerciţii specifice de încălzire, după care se trece la jocul propriu-zis. „Este nevoie de un an pentru ca un copil să ştie juca tenis de câmp cum trebuie", susţine profesorul de sport. În ultima perioadă, atenţia lui Ionuţ se îndreaptă asupra ultimului nou-venit din familia sa, băieţelul său de numai 6 săptămâni.

Nu se face destul sport la şcoală

Programa şcolară din România presupune doar o oră sau două de educaţie fizică pe săptămână pentru elevi. Copilul trebuie să-şi dezvolte armonios şi trupul, nu numai mintea. „Sportul este esenţial în educaţia unui copil. În două ore nu reuşeşti să faci mare lucru, ar trebui cel puţin trei ore de sport pe săptămână, aşa cum cer şi normele Uniunii Europene", este de părere Ionuţ.  

ÎNTREBARE ŞI RĂSPUNS

Care a fost cea mai reuşită călătorie în străinătate pe care ai făcut-o?

Am fost de ceva timp în insula italiană Sicilia, unde am rămas de-a dreptul fascinat de frumuseţea peisajului. Am mers 3000 de kilometri ca să văd Sicilia, dar a meritat.

PROFIL

Născut: 24 februarie 1978, Sărmaş, judeţul Mureş

Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca

Familie: căsătorit, un băieţel de 6 săptămâni

Ce-i place

Iubeşte meseria de profesor şi adoră tenisul de câmp, pe care-l practică ori de câte ori are timp. Îi plac călătoriile.

Ce nu-i place

Detestă indolenţa oamenilor. Nu suportă persoanele care pierd vremea degeaba şi care se complac zilnic într-o stare de permanentă toropeală.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite