Ionel Rus ştie secretul afacerilor de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Rus
Ionel Rus

De 11 ani a condus mai multe tipuri de afaceri pe cont propriu şi crede că seriozitatea şi munca susţinută sunt secretele reuşitei în management

Ionel Rus este un tânăr pentru care viaţa a însemnat, înainte de toate, un lanţ întreg de provocări. După absolvirea Liceului Forestier, pe vremea când tinerii prindeau gustul migraţiei în ţări ca Spania şi Italia, Ionel a ales să îşi deschidă propria afacere, având în spate doar susţinerea surorii lui. „În 1999 mi-am deschis prima afacere: o pizzeria în oraş. Era prea scump, la vremea aceea, să dau 4.000 de dolari pentru o viză ca să plec în străinătate. Era singurul lucru pe care îl puteam face la acel moment, imediat după ce am terminat şcoala", îşi aminteşte bistriţeanul. Despre acomodarea în gestionarea unei afaceri, Ionel spune că a venit pe parcurs şi că nu a fost deloc uşor să înţeleagă mecanismele care susţin reuşita în acest domeniu. „Au fost patru ani de vis, anii în care am avut pizzeria. Lucram foarte mult şi, în primul an, aduceam bani de acasă să pot plăti două bucătărese şi trei chelneriţe. Cine îşi imaginează că profitul într-o afacere apare din primii doi ani de investiţii, se înşeală. E nevoie de multă răbdare şi muncă pentru asta", este convins Ionel.

Patru afaceri în trei ani

Din 2003, Ionel s-a apucat de încă trei afaceri. „Aveam o firmă de producţie de mobilier la comandă, o firmă de taxiuri şi una de transport internaţional", mai spune tânărul.  Volumul de muncă şi plecările tot mai dese în străinătate, în special în Italia, însă, l-au determinat pe Ionel să renunţe, în 2006, la aceste afaceri şi să accepte o nouă provocare: să fie administratorul local al unei companii italiene care produce materiale de construcţii şi pentru finisaje interioare şi exterioare. „Persoana care mi-a propus colaborarea a fost un român pe care l-am cunoscut într-un accident uşor de maşină, în Oradea. Dintr-o poveste în alta, am ajuns să lucrăm împreună", povesteşte Ionel. Acum este adminsitratorul zonal al fimei San Marco şi gestionează centrele din Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Cluj. „Mi-am dat seama că atunci când faci prea multe lucruri deodată ai şanse să nu iasă nimic bine. Ideal este să faci un singur lucru şi să îl faci bine", este convins Ionel Rus.

Şi-ar dori o afacere cu maşini

În perspectivă, Ionel ar vrea să îşi deschidă o afacere cu maşini. „De mic, am fost pasionat de maşini şi visam să fiu pilot de formula 1. Acum mi-aş dori măcar o afacere cu maşini şi s-ar putea să o încep chiar de la anul", adaugă Rus. Acesta mai spune că,indiferent de tipul de afacere, oamenii trebuie să îşi fundamenteze managementul pe multă muncă şi răbdare. „Eu mereu mă ghidez după principiul «Nu lăsa pe mâine ce poţi face azi» şi cred că reuşita în viaţă nu depinde decât în proporţie de 20 la sută de pregătirea profesională. Cea mai bună şcoală este şcoala vieţii", dă asigurări bistriţeanul.

Întrebări şi răspunsuri

Ce afaceri rezistă în vreme de criză?

Cred că, în viitor, se vor dezvolta foarte mult afacerile din domeniul serviciilor. Turismul  se va dezvolta constant, la fel şi agricultura. Oamenii încep să deprindă obiceiul de a se uita pe etichetă şi, la fel ca nemţii, vor căuta tot mai mult etichetele pe care să scrie «Made in Romania»", crede Rus.

Cum fac afaceri italienii?

Italienii negociază orice, ca la piaţă. Nu vin niciodată cu o variantă care să nu fie negociabilă şi ţin cu dinţii de fiecare bănuţ. Italienii ştiu, de asemenea, să îşi laude produsele. Am observat că au obiceiul de a crede că ei nu sunt niciodată responsabili de greşeli, iar greşelile sunt doar ale tale.

Ce-i place:

Lui Ionel îi plac foarte mult să simtă adrenalina la maxim, de fiecare dată când se dă cu motocicleta. „Îmi place mult să schiez, dar nu pe pârtiile din străinătate. Nu am fost niciodată în altă ţară la schi. Ador să conduc maşinile şi îmi plac mai ales maşinile marca Mercedez şi Alfa Romeo", mărturiseşte bistriţeanul.

Ce nu-i place:

Lui Ionel nu-i place minciuna care domină mai ales în lumea politică. Mai mult, tânărul recunoaşte că detestă lipsa unor alternative serioase de petrecere a timpului liber în Bistriţa. „Nu ai mijloace de recreere în acest oraş în afară de birturi şi discoteci", este de părere Ionel Rus.

Profil

Născut: 14 septembrie, 1981, Bistriţa

Studii: Grup Şcolar Forestier din Bistriţa

Ocupaţie: administrator al unei firme care importă materiale de consttrucţii

Stare civilă: necăsătorit

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite