Ioana Moldovan vrea să devină psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fetiţa are doar 10 ani şi nu-i place când doi oameni se ceartă. Fire perfecţionistă, Ioana vrea să-i ajute pe oameni să se înţeleagă.

Spune despre ea că este un om foarte ambiţios. Ioana Moldovan este în clasa a III-a A în sistemul de învăţământ alternativ „Step by Step" la Şcoala Generală „Ştefan cel Mare" din Bistriţa. Ea spune că îi place la şcoală pentru că învaţă lucruri frumoase care o vor ajuta în viaţă. Atunci când două persoane au un conflict, nu o lasă sufletul să nu intervină şi să le împace. „Nu mă las cu una cu două şi rezolv situaţia! Fiind aşa ambiţioasă, cred că aş fi un foarte bun consilier comportamental în şcoală, adică psiholog", explică fetiţa. Ea crede că toate problemele au o rezolvare. „Îmi place să vorbesc cu oamenii, să îi ascult. Fiecare are povestea lui, diferită de a altuia", spune Ioana.

S-a hotărât să devină psiholog în urma unui conflict pe care l-a soluţionat. Acum câţiva ani, verişoara sa şi prietena ei cea mai bună s-au certat, iar Ioana le-a împăcat. „Am vorbit cu fiecare separat, le-am explicat unde au greşit şi după câteva zile s-au jucat din nou împreună. M-a bucurat acest lucru. Nu mă simt bine când doi oameni se ceartă", explică fetiţa. Atunci şi-a dat seama că are fler de psiholog. La cei 10 ani, Ioana spune că „ţinţeşte sus". Şi-a făcut un test de carieră într-o revistă Hannah Montana, iar rezultatul a fost că poate excela şi ca actriţă sau compozitoare. Are numai rezultate bune la şcoală. Despre acestea vorbesc şi medaliile ei obţinute la diverse concursuri naţionale de matematică şi limba română.

Hannah Montana, un model

Ioana nu pierde niciun episod din filmul preferat, aventurile lui Hannah Montana, şi îi place de personajul principal pentru că are simţul umorului şi găseşte întotdeauna o cale de a se descurca, indiferent de problema de care se loveşte. Pe Ioana o atrage mai mult de latura umană a lui Hannah Montana decât statutul ei de vedetă. „Ca om, Hannah îşi poate corecta uşor gafele pe care le face, dar ca vedetă este mai dificil", crede fetiţa. Deşi este modelul ei, Ioana nu se sperie de facultate aşa cum a făcut Hannah într-un episod al serialului şi crede că facultatea trebuie privită tot ca o şcoală, numai una pentru copiii mai mari.

Îi lipsesc verişoarele ei

Fetiţei îi este dor de verişoarele ei din Canada şi de-abia aşteaptă întâlnirea cu ele în vacanţa de vară. „Merg cu părinţii în Italia. Mi-e tare dor de ele, mai ales că nu le-am văzut de acum cinci ani", mărturiseşte Ioana.

ÎNTREBĂRI şi RĂSPUNSURI

Cum vezi oamenii mari?

Sunt ca şi copiii, numai că sunt mai mari. Sunt interesanţi şi diferiţi pentru că fiecare are felul lui de a fi, fiecare are calităţi şi defecte. Cred că unele lucurri chiar nu se pot corecta oricât ai încerca să le rezolvi. Uneori este mai bine să le laşi aşa cum sunt.

Care este emisiunea ta preferată?

Mă uit la canale cu filme de desen animat şi la emisiuni despre animale. Îmi place mult „Dansez pentru tine" pentru că oamenii sunt invitaţi să danseze ca să-i ajute pe alţii. Este foarte frumos gestul lor. Mi-ar plăcea să particip şi eu ca să ajut lumea.

PROFIL

Născută: 4 martie 2000, Bistriţa

Studii: clasa a III-a A Step by Step la Şcoala Generală „Ştefan cel Mare"

Familie: are un frate de 4 ani jumătate, Mihai

Ce-i place

Adoră apa şi îi plac animalele, îndeosebi peştii, mai ales că, spune ea, s-a născut în semnul zodiacal al Peştilor. „Îmi place să înot deoarece mă simt în armonie cu natura", mărturiseşte fetiţa. În timpul liber citeşte, se uită la televizor la filme animate sau la emisiuni cu animale, dar se joacă şi pe calculator.

Ce nu-i place

Detestă gălăgia. Pe Ioana o deranjează când doi prieteni dragi se ceartă. Spune că nu se simte bine. Nu-i mai place când primeşte teme pentru acasă mai ales că, aşa cum zice ea, „lucrăm opt ore pe zi la şcoală".

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite