Ioan Moldovan, este cel mai înstărit om de afaceri din Bistriţa-Năsăud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovan are o avere  estimată de 17 milioane de euro. Cele mai profitabile afaceri din Bistriţa-Năsăud le au Ioan Moldovan,  familia Iugan şi Dan Vasile. Aceştia însumată o avere de circa 42 de milioane de euro.  

Deşi în urmă cu un an omul de afaceri Ioan Moldovan reuşea să acceseze fonduri europene de circa patru milioane de euro, bani pe care urma să îi folosească pentru dezvoltarea afaceriii pe care o deţine în domeniul producţiei şi conservării cărnii, afacerile din 2009 nu au reşit să treacă peste pragul din 2008. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor, compania Agro-Invest Prod a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de 12,9 milioane de euro, în scădere comparativ cu rezultatul de acum doi ani: 17,8 milioane de euro. Şi profitul firmei a scăzut de patru ori, până la valoarea de 50.000 de euro.Omul de afaceri controlează 52% din compania Agro-Invest Prod, soţia sa, Maria, deţinând restul de 48 de procente. Cei doi deţin atât prin participaţii individuale, cât şi prin intermediul Agro-Invest circa 98% din firma Combis SA, specializată, de asemenea, în domeniul prelucrării cărnii.

Afaceri din cherestea

Emil Iugan (60 ani) deţine cea mai modernă fabrică de exploatare şi industrializare a lemnului din România. Iugan a investit în ultimii ani două milioane de euro în departamentului de exploatare forestieră cu tehnologie de ultimă oră. Cea mai importantă investiţie a lui Iugan a fost însă în modernizarea fabricii de cherestea, care a presupus o investiţie totală de 15 milioane de euro, potrivit lui Iugan. Din fabrica de cherestea din Lunca Ilvei se încarcă lunar peste 150 de tiruri de cherestea ambalată, antispetizată şi tratată. Acestea pleacă de cele mai multe ori spre portul Constanţa, cu destinaţia finală în ţările Golfului, Irak sau Dubai. Adept al modestiei şi al cumpătării, Iugan spune că în această perioadă dificilă a făcut toate eforturile pentru ca angajaţii să aibă de lucru: a redus costurile colaterale, a speculat cu atenţie sporită oportunităţile de pe piaţă şi a îmbunătăţit forma de prezentare a cherestelei pentru a vinde mai bine.   

Metalurgistul

Cele mai importante companii din portofoliul lui Dan Vasile sunt Dan Steel Negreşti Oaş şi Dan Steel Beclean, companii specializate în metalurgie care produc peste 2.000 de astfel de produse. Vasile a investit peste 10 milioane de euro în platformele industriale, macarale şi linii tehnologice şi aştepta să recupereze anual banii investiţi din profit. Veniturile Dan Steel Negreşti Oaş au coborât la 36,4 milioane euro, de la 55 milioane euro în 2008. Totuşi, omul de afaceri a avut o realizare importantă în ceea ce priveşte profitabilitatea. Pe fondul cifrei de afaceri mai mici, firma lui Vasile a raportat în 2009 un profit similar celui din 2008, de peste un milion de euro.O parte din averea lui Dan Vasile provine din terenuri. El este proprietarul a circa 100 de hectare de teren în jurul Bistriţei, din care 30 de hectare sunt destinate depozitelor companiei Dan Steel Beclean. Mai este acţionar direct sau prin intermediul firmelor sale la companii precum Rapid SA, Helios şi Eurocasa.

Cei mai bogaţi din Bistriţa-Năsăud

1. Ioan Moldovan (53 ani)  are o avere de  16-17 mil euro, din afaceri cu hoteluri, producţia şi conservarea cărnii. Moldovan se situează pe  locul 305, în Topul Forbes.

2. Familia Iugan deţine o avere de aproximativ  13-14 mil. euro, din activităţi de exploatare şi industrializare a  lemnului, dar şi energie termică. Familia Iugan ocupă poziţia 363 în Topul Forbes.

Dan Vasile (58 ani) , cu o avere de  11 mil. euro, din activităţi de industrie. Ocupă locul  407 în Topul Forbes.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite