Ioan Cîrjac: are experienţă de 41 de ani în comerţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul este preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Figa şi lucrează de mai bine de 40 de ani la un magazin ce comercializează produse de feronerie

Ioan Cîrjac a urmat cursurile unei şcoli tehnice de merceologie din Oradea unde a învăţat totul despre mărfuri: de la modalităţile de depozitare, la felul cum se pot promova mai bine pentru a le putea vinde mai departe. După absolvirea liceului a fost încadrat în armată, dar imediat după liberare s-a angajat la stat. „Am început în 1969, după armată, să lucrez la Cooperativa de Consum din Livezile. Acolo am lucrat doi ani de zile şi apoi m-am transferat la oraş", a spus Ioan Cîrjac despre începuturile în meseria lui de comerciant. La Cooperativă a făcut mai mult muncă de birou în cadrul departamentul de prestări servicii. În 1994 a venit însă schimbarea: i s-a ivit ocazia să fie vânzător în cadrul primului magazin universal din oraşul Beclean, ce aparţinea statului. A acceptat pe loc oferta, iar între timp a devenit şef de magazin. „Era cea mai bună modalitate de a-mi câştiga o pâine şi aşa am reuşit să îmi fac un rost în viaţă", a povestit bărbatul de 61 de ani. Pe lângă profesia de şef de magazin, Ioan Cîrjac este de cinci ani şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Figa.

Muncă grea, în vremuri grele

Meseria pe care a avut-o în cadrul Cooperativei l-a obligat să facă şi activităţi mai puţin plăcute. De pildă, faptul că trebuia să umble din casă în casă, pentru a ţine socoteala producţiei fiecărei gospodării în parte. „Era greu şi destul de neplăcut să îi întrebăm pe oameni câte animale are, ce producţie a obţinut şi ce impozit a plătit. De multe ori, oamenii de trânteau uşa în nas", îşi aminteşte bărbatul. Pe de altă parte, partea bună a lucrurilor este că aşa i-a cunoscut pe mulţi dintre oamenii, care, în timp, i-au devenit clienţi fideli la magazin. „Îi cunosc pe toţi cei care trec pragul magazinului. În general sunt oameni de la sate pentru că este un magazin de tradiţie, iar ei ştiu că aici găsesc toate produsele de feronerie de care au nevoie", a mai adăugat bărbatul.

Criza financiară va trece în 2011

Experienţa de-o viaţă în domeniul comerţului îl face pe Ioan Cîrjac să creadă că problemele financiare cauzate de criza mondială vor trece abia anul următor. „A mai fost o perioadă la fel de grea imediat după Revoluţie, când inflaţia a crescut  şi am fost nevoiţi să facem împrumuturi exorbitante numai ca să ne susţinem afacerile. Eu cred totuşi că această criză de care vorbeşte toată lumea va dispărea anul viitor. Nu are cum să dureze mai mult de doi ani. Trebuie să mai răbdăm puţin", a spus omul. Bărbatul spune că niciodată lipsa banilor nu l-a făcut să renunţe la munca pe care o face cu plăcere şi în prezent. „Sunt mândru că am rezistat atâta timp în acest sistem, deşi mi-a fost foarte greu de-a lungul timpului şi am făcut multe sacrificii", a mai adăugat Ioan Cîrjac.

Întrebare şi răspuns

Ce le recomandaţi gospodarilor bistriţeni, din calitatea de preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Figa?

I.C.: Îi sfătuiesc să aibă cât de multe animale pe lângă casă, pentru că sper că o să se redreseze sistemul şi va fi mai uşor cu subvenţiile. Oricum, produsele obţinute de la animalele de casă nici nu se compară cu cele din comerţ pentru că sunt ecologice.

Ce-i place: În timpul liber îi place să lucreze în gospodăria sa şi îi place să aibă grijă de animale. Îi place matematica de mic şi crede că i s-ar fi potrivit să fie profesor de matematică. 

Ce nu-i place: Nu a fost niciodată un fan al pescuitului, nu îi place acest sport. Nu-i place de oamenii care se plâng de neajunsurile lor şi care nu

Profil

Data naşterii: 21 februarie 1949

Ocupaţie: şef de magazin

Studii: A absolvit şcoala post-liceală de Merceologie Oradea

Stare civilă: Căsătorit

Familie: are o fiică de 34 de ani şi doi nepoţi

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite