Bistriţa: Rău-platnici afişaţi pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de bistriţeni, urmăriţi de Direcţia de Taxe şi Impozite pentru neplata amenzilor au ajuns pe site-ul Primăriei. Majoritatea sunt tineri de care inspectorii de la fisc nu au reuşit să dea timp de patru ani

Neplata unor amenzi de circulaţie, dar şi a unor impozite i-au adus pe aproximativ 180 de bistriţeni, dar şi câteva firme, în situaţia de a afla de pe site-ul Primăriei Bistriţa că au somaţii şi titluri executorii. Aproape zilnic pe listele municipalităţii se adaugă nume noi ale unor debitori despre care inspectorii de la fisc susţin că nu le-au dat de urmă de vreo patru ani.

Directorul Direcţiei de Venituri a Primăriei Bistriţa, Adrian Cismaş, explică modul în care decurge operaţiunea în cazul în care amenzile şi impozitele nu sunt plătite la timp. „Aflăm unde lucrează, dacă sunt pensionari sau şomeri, lucrurile decurg mai uşor pentru că, în ultimă instanţă,  li se instituie popriri pe pensie sau ajutorul de şomaj. În cazul angajaţilor, la fel, le trimitem la locul de muncă înştiinţări şi de regulă, oamenii vin şi plătesc, nu se ajunge la popriri”, spune Cismaş. Potrivit directorului finanţelor municipal, cei de pe listele afişate pe site sunt în cea mai mare parte tineri care vin şi pleacă în străinătate sau persoane, respectiv firme ale căror domiciliu nu este cunoscut.

Inspectorii de la fisc fac pe detectivii

Adrian Cismaş spune că până la afişarea pe site, procedură permisă de lege ca ultimă soluţie, inspectorii se interesează la poliţie, caută în baze de date şi trimit adrese peste adrese.  „Dacă patru ani nu-i găsim sau oamenii refuză să primească somaţia, recurgem la afişarea într-un loc public, pentru că termenul de prescripţie este cinci ani”, mai spune directorul de la Finanţele municipiului. Sumele pentru  urmăriţii bistriţenii variază foarte mult, de la 10 lei la 10.500 de lei, precizează purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti. „Cele aproximativ 50 de firme trecute pe site-ul municipalităţii au de plătit între 1.061 de lei şi 97.300 de lei”, mai spune purtătorul de cuvânt.

Afişarea pe site, fără efect

Chiar dacă site-ul Primăriei Bistriţa are un trafic bun, secţiunea pe care sunt afişaţi debitorii este relativ discretă  şi puţini află că numele lor figurează pe liste negre. Nici firmele nu par să fie impresionate de publicitatea negativă care li se face pe site-ul municipalităţii, iar unii nici nu ştiu despre ce datorii este vorba. Teodor Mihalca, directorul firmei SC. Super Clarus SRL, unul dintre agenţii economici care se regăsesc pe listele publicate pe site-ul Primăriei, susţine că ştie de somaţii, dar nu îi este foarte clar ce datorii sunt şi confundă instituţile locale cu cele judeţene. „Ştiam că sunt somat. Cred că este vorba despre un TVA neachitat”, spune acesta, crezând că este vorba despre debite la Direcţia Generală a Finanţelor.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite