Înscrieri la facultăţile din Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii absolvenţi de liceu din judeţ preferă să se înscrie la facultăţi din Bistriţa pentru că vor să câştige un ban în timpul cursurilor universitare şi să nu plece de acasă, fapt care ar implica costuri pe care nu şi le permit. Aproape toate facultăţile din oraş şi-au deschis, de la începutul lunii, porţile pentru viitorii studenţi

După ce au trecut de emoţiile examenului de bacalaureat, absolvenţii de liceu din Bistriţa-Năsăud îşi îndreaptă atenţia spre facultate. Unii dintre aceştia aleg să-şi completeze studiile la universităţi din renumite centre universitare precum Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara sau Iaşi. În schimb, alţii preferă să rămână acasă. Unul dintre aceştia este Lucreţia Man, de 19 ani, din comuna Ilva Mică. Ea a absolvit de curând Grupul Şcolar Economic din Năsăud şi vrea să studieze psihologia sau administraţia publică. „Am venit să mă înscriu la două facultăţi, la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, respectiv Ştiinţele Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Extensiei din Bistriţa a Universităţii Babeş-Bolyai. O să văd la care sunt admisă. Am ales o facultate din Bistriţa pentru că e mai uşor şi nu-mi permit să merg la Cluj. Costurile sunt prea mari ca să fac acolo o facultate", spune tânăra.

Ea vrea să urmeze cursurile universitare la distanţă fiindcă intenţionează să se angajeze. Dacă nu găseşte ceva bine plătit, Lucreţia se gândeşte chiar să plece la muncă în străinătate.

Fata s-a înscris astăzi la sediul UBB Bistriţa (situat pe strada Andrei Mureşanu nr. 3-5), care este Centrul Regional de Înscrieri. Acolo îşi pot depune dosarele pentru 21 de facultăţi ale UBB tineri din Sălaj, Mureş, Maramureş şi Suceava.

Studenţi din Vişeu, Vatra Dornei, Reghin şi Dej

La UBB Bistriţa sunt studenţi care provin din judeţele învecinate. „La Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei avem în jur de 40 de studenţi şi masteranzi din localităţi ca Dej, Vişeul de Sus şi Vatra Dornei", afirmă directorul Facultăţilor de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Bistriţa, Năsăud şi Târgu-Mureş, lectorul univ. dr. Horaţiu Catalano.

Filiala din Bistriţa a UBB are în jur de 520 de locuri (dintre care 74 sunt bugetate) la toate cele cinci facultăţi - Studii Europene, Geografie, Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Educaţie fizică şi Sport, Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.

Tinerii se pot înscrie până pe 23 iulie, iar taxa de înscriere, între 100 şi 150 de lei.

Specializări de protecţia mediului şi artă

Absolvenţii de liceu care vor să înveţe despre protecţia mediului se pot înscrie la filiala din Bistriţa a Universităţii Ecologice. „Avem 300 de locuri, toate cu taxă. Tinerii îşi pot depune dosarele la sediul universităţii de pe strada Al.Odobescu nr. 3. Taxa de înscriere este de 60 de lei", afirmă directorul filialei, Alexandru Câţcăuan. Cei care vor să studieze frumosul au posibilitatea să se înscrie la filiala din oraş a Universităţii de Ştiinţe şi Arte „Gheorghe Cristea", care are sediul în parcul municipal, în incinta Centrului Cultural Municipal.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite