Inimile bistriţenilor cedează de tinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambulanţa şi SMURDUL sunt solicitate tot mai des la boli cardiovasculare
Ambulanţa şi SMURDUL sunt solicitate tot mai des la boli cardiovasculare

Bistriţenii sunt loviţi de bolile cardiovasculare la vârste din ce în ce mai scăzute. Accidente vasculare sau boli de inimă la pacienţi de 20, 30 sunt cazuri cu care se confruntă tot mai des medicii de pe ambulanţele din Bistriţa

Patologii care acum câţiva ani erau frecvente în rândul oamenilor cu vârste de peste 60 de ani au început să apară în ultimii doi ani la persoane din ce în ce mai tinere. Medicii de pe ambulanţele din Bistriţa sunt uimiţi să intervină la urgenţe în cazul unor boli cardiovasculare care apar la pacienţi cu vârste de 40 de nai, 30 de ani sau chiar 20 de ani.  „Acum cinci ani nu m-aş fi gândit că aş putea întâlni patologii de genul ăsta la persoane mai tinere de 60 de ani. Dar de doi ani încoace au luat-o razna. Şi majoritatea cazurilor care apar la persoane de 20, 30, 40 de ani sunt soldate cu deces. ", spune Anca Vituşinschi, medic şi purtător de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Bistriţa. Aceasta mai precizează că, în mod paradoxal, persoanele în vârstă care au suferit un accident vascular sau un infarct se recuperează mai repede.

Dan Cocoi, medic cardiolog în Bistriţa confirmă că în ultimiii zece ani au crescut numărul cazurilor de boli cardiovasculare la persoane tinere, cu vârste mult mai mici decât vârsta considerată firească pentru apariţia unor astfeld e boli. „Incidenţa bolilo cardiovasculare creşte odată cu vârsta şi este normal să apară la 60-65 de ani. Dar astăzi al întâlnim din ce în ce mai des la persoane mai tinere. Sunt pacienţi înregistraţi cu hipertensiune chiar şi cu vârste sub 35 de ani. Cardiopatia, ischemia, infarctul miocardic erau apanajul persoanelor vâsrtnice, dar acum apar la oameni din ce în ce mai tineri Dacă pe vremuri era o raritate o asfel de boală pentru un om tânăr, azi nu ne mai mirăm când o persoană de 48 de ani este diagnosticată cu infarct miocardic", explică medicul. Acesta mai spune că, în majoritatea cazurilor, un infarct miocardic sau un accident vascular sunt letale pentru oamenii cu vârste de 48 de ani sau mai puţin.

Doar în acest weekend, serviciul de ambulanţă din Bistriţa a monitorizat un tânăr de 25 de ani cu probleme cardiace, o femeie de 30 de ani în stop cardio-respirator şi un alt pacient de 48 de ani în stop cardiac. Medicii au pus aceste accidente şi pe seama schimbării bruşte de temperatură, dar mai ales pe ritmul de viaţă. „Bolile cardiovasculare ating vârste din ce în ce mai fragede. Te duci la faţa locului şi crezi că are spasmofilie şi vezi că are pulsul 240. E trist că apar cazuri dinastea la persoane tinere. E de tras un semnal de alarmă. E vorba de populaţia tânără care trebuie să ducă mai departe societatea. Nu ştiu cine e de vină. Şi societea e vinovată, şi stresul cotidian şi niveluld e trai", spune Călin Ganea, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud. Medicul pune aceste afecţiuni, în primul rând, pe seama ritmului de viaţă a bistriţenilor.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite