Incursiune în lumea subterană la Muzeul din Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de o lună Muzeul Judeţean din Bistriţa găzduieşte o expoziţie dedicată minelor de aur şi argint din Maramureş. Expoziţia este rezultatul unui studiu făcut de studenţi şi de voluntarii unui club de speologie în mine cu sute de ani vechime.

Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud propune o inedită încursiune în lumea subterană. Mine vechi de sute de ani, dar şi peşteri din Maramureş au fost cartate timp de mai multe luni de voluntarii unui club speologic, Montana din Baia -Mare. Fotografii spectaculoase din timpul expediţiilor din adâncuri , dar şi obiecte vechi de sute de ani din interiorul galeriilor de mină pot fi văzute începând de miercuri şi în sălile Muzeului Judeţean din Bistriţa. Expoziţia itinerantă, apaţinând Muzeului Maramureş rămâne la Bistriţa timp de o lună, până în 20 martie .

Minerit în secolul XVI

Obiectivul aparatului de fotografiat al speologilor voluntari a imortalizat urme ale exploatărilor miniere vechi de patru secole şi succesiunea imaginilor, alături de obiectele aduse la suprafaţă conturează o imagine unice: „speologii au identificat urme de exploatări miniere, instalaţii şi obiecte din secolele XV-XVI, dar şi din secolele XIX-XX. Este vorba de mine de aur şi argint din zona Baia-Mare, Baia-Sprie , Cavnic", spune cercetătorul Corneliu Gaiu de la Muzeul Judeţean Bistriţa. Pe lângă orizonturile minelor dezafectate, imaginile din expoziţie surprind şi imagini unice din peşteri maramureşene, dar chiar şi din vechile galerii de canalizare ale oraşului Baia-Mare. Potrivit muzeografului bistriţean expoziţia este un prim pas către configurarea unui traseu turistic şi cultural:„autorii vor folosi r3zultatele studiului pentru un proiect al unui asemenea itinerar", mai spune Corneliu Gaiu. Speologii din Baia-Mare au cartografiat în periplul lor şi o peşteră din Bistriţa-Năsăud, din Munţii Rodnei, cunoscută sub numele de Peştera lui Schneider, iar imagini de aici sunt prezentate în expoziţia itinerantă.  „Merită văzută expoziţia. Frumuseţea imaginilor este copleşitoare", spune muzeograful bistriţean. Expoziţia maramureşeană este rodul unei reciprocităţi între cele două muzee, după ce la rândul lor bistriţenii au trimis anul trecut o expoziţie cu imagini ale mineritului din Munţii Rodnei.

Expoziţia dedicată mineritului din maramureş poate fi vizitată în tot cursul săptămânii, inclusiv sâmbăta şi duminica până la orele 17,00-

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite