Bistriţa: Incompetenţa autorităţilor costă 93.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Incompetenţa autorităţilor costă 93.000 de euro
Bistriţa: Incompetenţa autorităţilor costă 93.000 de euro

Mii de euro din programul „Cornul şi laptele” riscă să nu mai ajungă în bugetul statului. Dosarul de rambursare a banilor decontaţi de stat prin acest program are şanse mari să fie declarat neeligibil.

Un program guvernamental finanţat din fonduri europene, multă lipsă de informare şi o pasare a responsabilităţii de la o instituţie la alta sunt ingredientele care descriu modul în care programul „Cornul şi laptele” s-a pus în practică în judeţ, în primul semestru al anului şcolar 2008-2009. Deşi statul, prin Consiliul Judeţean (CJ), a decontat plata către furnizorii de lactate incluşi în programul „Cornul şi laptele”, dosarul de rambursare din partea Uniunii Europene are toate şansele să fie respins, iar statul să piardă în 93.000 de euro. Motivul îl reprezintă neînţelegerile din teritoriu între instituţiile responsabile cu punerea în practică a acestui program.

 Liste incomplete a beneficiarilor

Potrivit şefului Serviciului de Examinări cereri din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA), Cătălina Găncean, probleme s-au ivit în urma unor controale la câteva şcoli din judeţ. „Am primit dosarul cu beneficiarii şi toată documentaţia de la Consiliul Judeţean şi am început eşalonarea şcolilor. Am verificat 28 de şcoli din Rebrişoara, Dumitra şi Livezile. Avizele de predare-primire, lista beneficiarilor şi alte documentaţii cerute de  Uniunea Europeană nu erau complete”, spune Cătălina Găncean, reprezentantul instituţiei care se ocupă de deconturile pe fonduri europene. Aceasta adaugă că fără aceste controale  pozitive, dosarul de rambursare al banilor plătiţi de CJ către furnizori nu pot fi restituiţi. „Aşteptăm zilele acestea raportul de control pentru toate şcolile verificate. Sunt şanse mari să fie declarat neeiligibil”, a mai precizat reprezentantul APIA.

Instituţiile se acuză reciproc
  
Învinuiţi că nu ar fi reuşit să întocmească corect listele cu elevii care au primit cornul şi laptele în primul semestru de şcoală din acest an, reprezentanţii Inspectoratul Şcolar (ISJ) spun că nu au fost suficient de bine informaţi despre procedurile de stabilire a evidenţelor. „Nouă nu ne-au spus de la început ce vor. Ne-au cerut un număr mediu de elevi, apoi au vrut evidenţe despre câţi copii au primit lapte, câţi brânză, în cate zile. Cred că ar trebui să ne punem de acord şi ştim ce vrem unii de la alţii”, spune Gavril Câmpan, inspector de specialitate. Acesta adaugă că deficienţele au fost semnalate în toate unităţile de învăţământ, ceea elimină din discuţie incompetenţa reprezentanţilor şcolari.
  
36.000 de elevi au primit „Cornul şi laptele” Potrivit reprezentanţilor APIA, peste 36.000 de elevi din judeţ au primit „Cornul şi laptele” în acest an şcolar. Mai exact, toţi copiii de la grădiniţele cu program normal şi cei din clasele I-VIII. Programul guvernamental a fost aplicat în România din 2002, iar de doi ani este subvenţionat cu bani din fondurile Uniunii Europene.


 De ce credeţi că instituţiile bistriţene comunică atât de greu?

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite