Bistriţa : Începutul de an şcolar prinde şcolile în şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Începutul de an şcolar prinde şcolile în şantier
Bistriţa : Începutul de an şcolar prinde şcolile în şantier

Aproape 90 de unităţi şcolare au lucrări de execuţie în desfăşurare. Avizele sanitare de funcţionare se vor acorda după 15 septembrie

Noul an şcolar prinde unităţile de învăţământ din judeţ într-un haos total. Multe şcoli din mediul rural nu au finalizate lucrările de reabilitare, iar inspectorii sanitari nu vor acorda avize decât după 15 septembrie şi pentru puţine şcoli.

Compromisuri pe ultima sută de metri

Chiar dacă şcoala va începe pentru toţii copiii luni, şcolile vor fi cosmetizate la maximum şi îşi vor deschide porţile fără a avea avize sanitare. Pentru finalizarea tuturor reabilitărilor la cele 86 de şcoli şi grădiniţe ar fi nevoie de peste 100 de milioane de lei. Douăzeci de şcoli au lucrările terminate, dar nerecepţionate din lipsă de bani, 11 unităţi şcolare nu au terminate lucrările la utilităţi, iar patru şcoli din Cormaia, Poiana Ilvei, Măgura Ilvei şi Miceştii de Câmpie- care au nevoie de lucrări urgente- vor fi fuşărite, pentru a nu compromite începutul şcolii.

Şcoala de la Cormaia se face pe banii primăriei

Primarul  din Sângeorz-Băi, Roland Venig, spune că a agăsit o soluţie pe ultima sută de metri şi că elevii vor putea merge la şcoala din Cormaia chiar de săptămâna viitoare. „Am găsit un furnizor de tablă, care mai aşteaptă cu banii, lemn este- cade pădurea pe noi, iar manopera o asigurăm cu muncitori angajaţi de primărie. Fie că ne vin sau nu bani, lucrările le facem din bugetul local. Trebuie să mai facem acoperişul”, a explicat primarul. La Miceştii de Câmpie, primarul Dumitru Bendean spune că şcoala va începe normal, în condiţiile care sunt. „Avem grupuri sanitare, mai sunt câteva lucrări de făcut, dar nu văd de ce să nu deschidem şcoala luni”, spune primarul. La şcoala din Poiana Ilvei, cei 120 de copiii vor merge la şcoală în săli cu geamuri termopane, dar fără parchet. „Şcoala va arăta ca anul trecut, iar copiii vor merge pe ture la cursuri”, explică Constantin Tăutu, edilul comunei.

Avizele sanitare, după 15 septembrie

Saveta Chiciudean, referent la departamentuld e igienă şcolară, spune că doar 27 de directori din cele 426 de unităţi din judeţ au depus declaraţii la Direcţia de Sănătate Publică (DSP). „Controalele nu vor începe până luni şi trebuie văzut câte şcoli s-au conformat de anul trecut. În 2008, 256 de şcoli au avut probleme, majoritatea din zona rurală”, explică reprezentantul DSP.

Ce părere aveţi despre situaţia şcolilor în acest an şcolar?

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite