Incendiu de păşune alpină pe o suprafaţă de 1,5 hectare în Parcul Naţional Munţii Rodnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu de vegetație. Foto Adevărul
Incendiu de vegetație. Foto Adevărul

Un incendiu a cuprins o suprafaţă de aproximativ 1,5 hectare de păşune alpină aflată la 1.800 de metri altitudine în Parcul Naţional Munţii Rodnei, terenul aflându-se în administrarea Ocolului Silvic Feldru, care, împreună cu pompieri şi localnici, intervine pentru lichidarea focului.

Şeful Ocolului Silvic Feldru, Emilian Horga, a declarat, joi, că incendiul a izbucnit miercuri seară, iar la faţa locului au fost mobilizaţi silvicultori, localnici, pompieri militari şi civili, dar şi rangeri ai Parcului Naţional Munţii Rodnei.

"Este vorba despre o păşune alpină de circa 1,5 hectare aflată la 1.800 de metri altitudine, în zona Izvorul Mare. Nu ştim exact de la ce a pornit focul, dar credem că de vină sunt fie culegătorii de fructe de pădure, fie vreun ciob expus mult timp la soare. Nu e pădure, ci păşune alpină. Am acţionat rapid cu lopeţi, mături şi alte mijloace de intervenţie. Cu apă nu am putut da fiindcă nu este drum până acolo, nu s-a putut urca. Am reuşit să ţinem incendiul sub control, am lăsat acolo nişte oameni peste noapte, iar joi dimineaţă am mai trimis 14 oameni. Probabil că va mai arde mocnit încă două-trei zile, dar de extins la pădure nu se va extinde. Cel puţin noi aşa sperăm", a declarat el.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud, joi dimineaţă, începând cu ora 05.00, un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenţie Sângeorz Băi a mers în Parcul Naţional Munţii Rodnei pentru a-i ajuta pe reprezentanţii Ocolului Silvic Feldru să stingă focul.

"Pompierii militari şi voluntari, împreună cu reprezentaţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă din zonă şi ai altor instituţii cu atribuţii în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă, acţionează cu lopeţi, mături şi alte mijloace de primă intervenţie pentru lichidarea incendiului care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 1 - 1,5 hectare, într-o zonă greu accesibilă", menţionează sursa citată.

Marius Rus, purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa-Năsăud, a declarat că s-a creat un culoar de doi-trei metri pentru izolarea focului de zona neafectată şi se lucrează pentru lichidarea în totalitate a incendiului.

Parcul Naţional Munţii Rodnei este cea mai întinsă arie protejată din Carpaţii Orientali.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite