Bistriţa : Încasările la buget sfidează criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţenii şi-au achitat dările la fel ca în 2008, iar unii specialişti spun că aceasta ar putea anunţa însănătoşirea economiei.Totuşi, unii finanţişti spun că pulsul economiei bistriţene poate fi măsurat doar pe cifrele de anul viitor.

Firmele bistriţene au alimentat bugetul consolidat al statului la aceleaşi cote ca şi anul trecut. Potrivit statisticilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, (DGFP) în primele nouă luni ale anului, ritmul de încasare al impozitelor nu a ţinut cont de criză şi a fost similar celui din 2008. „A existat o scădere, dar minoră, doar cu 0.82 % faţă de anul trecut“, spune Sabin Ilieşi, directorul general al DGFP.

Acesta mai spune că situaţia încasărilor l-a surprins, pentru că a dat peste cap estimările unui an de recesiune economic. „Este greu de găsit o explicaţie, am ajuns la concluzia că pur şi simplu acesta este mersul economiei“, a afirmat directorul Ilieşi.

Semne bune pentru unii


El mai spune că, probabil, firmele care au avut probleme înaintea crizei, au tras obloanele şi că cele care au mers atunci, merg şi acum, fapt care denotă o anumită însănătoşire a climatului economic. Potrivit sursei citate, încasările la bugetul general pe primele nouă luni din  2009, au fost de 421,6 milioane de lei. Una peste alta, cifrele statistice îi dau curaj şefului de la DGFP, care spune că economia judeţului dă primele semne de înviorare.

„Dacă lucrurile vor merge în continuare aşa, putem spera ca economia să îşi revină la începutul anului viitor“, estimează directorul Sabin Ilieşi. Optimismul acestuia nu este împărtăşit însă în totalitate de toată lumea. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Vasile Bar, spune că abia anul viitor se vor putea trage concluzii clare privind o revenire a economiei. „Multe dintre firmele care s-au închis nu lucrau efectiv sau au vrut să scape de impozitul forfetar. Marile firme nu s-au închis“ adaugă Bar.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite