Ilie Vlad, viceprimarul care a proiectat teatre şi plaje în Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Vlad
Ilie Vlad

Inginer de profesie, Ilie Vlad a lucrat ca proiectant în Nigeria şi Libia, unde i-a ajutat pe africani să-şi facă şcoli, teatre şi plaje.

Ilie Vlad este un bârgăuan care a îndrăgit de tânăr tehnica. Îi plăcea să meşterească una-alta prin gospodăria părinţilor. Născut într-o familie din comuna Prundu Bârgăului, el are şase fraţi şi toţi au făcut facultate. „Fraţii mei au urmat studiile superioare la Iaşi, în domeniul chimiei. Eu m-am înscris la Institutul Politehnic, unde concurenţa era foarte mare, însă am intrat cu brio", spune Vlad. A absolvit facultatea în 1971 şi a fost repartizat la Institutul de Proiectări Lucrări Speciale din cadrul Ministerului Construcţiilor de Maşini de pe acea vreme. De acolo a venit la Bistriţa, unde a lucrat ca inginer proiectant la Combinatul Industrial de Construcţii de Maşini (CICM) şi acorda asistenţă tehnică altor combinate de profil din Cluj-Napoca şi nordul ţării.  

Teatre şi plaje în Libia

Între anii 1981 şi 1983 a plecat în Tripoli, capitala Libiei, cu un contract pentru a-i ajuta pe africani să-şi facă şcoli, apartamente, teatre şi plaje moderne. În cei doi ani a lucrat ca inginer proiectant la filiala din Tripoli a firmei de proiectare „Romproiect". „A fost o experienţă interesantă. Dacă pe tineri i-am văzut mereu dornici de nou, pe bătrâni i-am simţit suspicioşi şi foarte reticenţi mai ales cu străinii. Însă, vârstnicii mai erau şi foarte respectuoşi. Cum Libia a fost mult timp colonie, acest lucru este de înţeles", explică Ilie Vlad, în prezent viceprimar al comunei Prundu Bârgăului. În Tripoli a făcut proiecte de pe urma cărora s-au ridicat 500 de apartamente, 128 de şcoli, 7 teatre şi 2 plaje.

Încântat de experienţa africană şi fascinat de pitorescul peisajului, inginerul s-a reîntors cinci ani mai târziu pe continentul negru. „Printr-un contract româno-nigerian am plecat un an în capitala Nigeriei. Acolo i-am învăţat pe tinerii nigerieni cum să facă proiecte pentru repararea vagoanelor de cale ferată", adaugă Ilie Vlad.

El mai spune că „lecţiile" se desfăşurau pe ateliere şi că nigerienii oboseau în jurul amiezii din pricina climei. „Tinerii nigerieni absolviseră facultăţi în Europa şi aveau nevoie să-i înveţe cum să repare vagoane de cale ferată. Cursurile începeau dimineaţa la ora 9.00 şi se terminau în jur de ora 13.00 deoarece oboseau din cauza temepraturilor ridicate", explică inginerul.

Halele din Austria şi Norvegia, modele

Prin anii 90, când era primarul comunei Prundu Bârgăului, a fost într-o schimb de experienţă la marile unităţi economice din Austria, Norvegia şi Elveţia. „Am văzut proiectele pentru hidrocentrale în Norvegia. Acest gen de proiecte pot fi valorificate foarte bine şi la noi în judeţ", este de părere viceprimarul inginer.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Ca inginer, ce planuri de viitor aveţi?

Am un studiu de prefezabilitate pentru construirea unei microhidrocentrale pe Valea Bârgăului. Studiu este vechi din 2002 şi vrea să găsesc un investitor, fie el şi străin, care să mă ajute să pun în practică acest plan. Astfel s-ar folosi energia verde de care zona dispune din plin, iar primăriile de pe Bârgău ar economisi bani.

Ce-i place:

Adoră teatrul şi nu pierde o ocazie de a vedea o reprezentaţie. „Îmi place foarte multe teatrul. În studenţie am jucat în mai multe piese. A fost extraordinar", mărturiseşte inginerul. Lui îi mai plac animalele şi să aibă grijă de gospodăria sa din Prundu Bârgăului.

Ce nu-i place:

Detestă minciuna, oportunismul şi linguşeala. „Am fost surprins să observ că unii oameni mi-au întors foarte uşor spatele după ce nu am mai fost primar, oameni la care nu ma aşteptam defel. Prefer să mi se spună în faţă ce e de spus decât să aflu după aceea că sunt minţit", spune Ilie Vlad.

PROFIL

Născut: 1 noiembrie 1947, Prundu Bârgăului

Studii: Institutul Politehnic Iaşi (actuala Universitate Tehnică „Gheorghe Asachi")

Familie: căsătorit, un fiu Dragoş de 35 de ani

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite