Îl joacă cel mai bine pe Shakespeare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupa „Reb-Club" a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa a luat Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Teatru „Shakespeare's Heritage".Originalitatea scenariului, costumele ecologice şi prestaţia tinerilor actori într-o engleză ireproşabilă au impresionat membrii juriului. Spectacolul liceeniilor de la „Reb Club",„The Faces of Macbeth",  a făcut-o pe Maia Morgenstein, preşedintele juriului să râdă

Liceenii-actori din trupa de teatru „Reb-Club" a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa şi-au îmbogăţit palmaresul, la sfârşitul săptămânii trecute, cu o nouă reuşită. Nu oricare performanţă, ci Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Teatru „Shakespeare's Heritage". Coordonatoarea trupei, profesoara Mirela Năsăudean, spune că au urcat pe scena Centrului Cultural Metropolitan din sectorului 1 al Bucureştiului, cu spectacolul, „The Faces of Macbeth". „Ne-am pregătit patru luni, după orele de şcoală. Piesa noastră îl prezintă pe cunoscutul erou shakesperean în trei ipostaze. Mai întâi, l-am înfăţişat pe Macbeth în varianta clasică, ştiută de toţi, apoi în ipostaza din parodia scoţiană a lui R. Nathan şi am încheiat cu o versiune contemporană în care Macbeth este un gangster", explică coordonatoarea trupei. Ea mai spune că modul în care a fost gândită piesa şi trecerea de la un episod al spectacolului la celălalt a impresionat enorm. O mare importanţă s-a acordat şi fondului muzical pe care au jucat tinerii. Profesoara spune că, pe lângă melodiile scoţiene, s-au folosit şi piese din filmele cu mafioţi.

A învăţat rolul în 7 zile

Reuşita trupei se datorează şi lui Vlad Rus, elev în clasa a XI-a C, care a învăţat rolul personajului principal Macbeth  în numai o săptămână. Performanţa lui i-a lăsat fără cuvinte pe ceilalţi concurenţi la festival, care l-au aplaudat împreună cu membrii juriului. „Sunt extrem de bucuros de Marele Premiu obţinut de trupă, iar meritul este al tuturor. A fost un efort de echipă. Când am auzit rostindu-se numele trupei noastre, eram în al nouălea cer", mărturiseşte Vlad.

Costume în roşu şi negru

Apreciate pentru originalitate, costumele cu care au jucat liceenii au fost gândite de Mirela Năsăudean şi făcute de croitoreasa ei. Profesoara a vrut ca totul să fie în roşu şi negru. Roşu pentru a exprima sângele de pe mâinile lui Macbeth, iar negru pentru a ilustra mintea întunecată a eroului shakesperean.

Crengi de la Colibiţa pe post de mături

Decorul pe care l-au avut pe scena din Bucureşti a fost unul în totalitate ecologic. „Am adus de la Colibiţa crengi de mesteacăn pe care le-am folosit în loc de mături. De la florăreasa Oana Ignat din Bistriţa, care e ataşată mult de Reb-Club, am luat plasă roşie care se foloseşte la buchetele de flori şi i-am găsit altă întrebuinţare: gard şi platoşe pentru personaje", explică Mirela Năsăudean. În ceea ce priveşte coregrafia la „The Faces of Macbeth", ea aparţine unui membru al trupei de teatru, Raluca Bursan din clasa a X-a C.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite