Ieronim Slăvoacă s-a jucat cu focul toată viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieronim Slăvoacă
Ieronim Slăvoacă

Din 1986 lucrează în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud şi, în cei 16 ani în care s-a luptat cu flăcările, a avut 3.600 de intervenţii.

Pe Ieronim Slăvoacă îl vedem de fiecare dată cu zâmbetul pe buze, la intrarea în Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Mereu jovial şi plin de glume, Slăvoacă este cel mai vechi angajat al Inspectoratului  şi  povesteşte celor mai tineri peripeţiile prin care a trecut. „Colegii mei mă respectă foarte mult şi mereu mă întreabă tot felul de lucruri. Uneori, stau şi le povestesc şi îi văd cum mă ascultă aşa cum ascultă copii poveştile bunicilor", spune pompierul. Crescut într-o familie de oameni simpli şi muncitori, Ieronim Slăvoacă a fost mereu atras de apă. „Am vrut să fiu marinar, mereu mă scăldam în apele Ilvei, când eram mic. Am ajuns pompier, dar tot cu focul m-am jucat în viaţă", poveşteşte acesta. Chemarea datoriei l-a făcut să se impotrivesască părinţilor lui şi să plece din comuna în care a născut, pentru a-şi urma destinul de salvator de vieţi. „Părinţii nu au fost de acord. Ar fi vrut să rămân acasă, să-i ajut cu munca, dar, în timp, s-au obişnuit", rememorează bistriţeanul.

Botezul focului, în 1978

Primul incendiu la care a participat, înainte de a fi pompier cu acte în regulă, a fost în 1978. „Botezul focului l-am făcut pe vremea când eram militar în termen, în Bistriţa. Era în 1978,  când a luat foc un apartament  şi am salvat o mamă şi un copil. Am fost înduioşat şi foarte mândru şi atunci am vrut să devin pompier, să pot să fac ceva pentru ceilalţi", spune Slăvoacă. Mai bine de un deceniu a fost primul în linie  la toate incendiile şi a participat la 3.600 de intervenţii. După o viaţă închinată celorlalţi, Slăvoacă simte şi acum chemarea focului. „Îmi vine să merg la incendii, deşi o parte din sănătate mi-am pierdut-o în această instituţie. Dar nu-mi pare rău. Mă regăsesc în fiecare tânăr pompier ", spune,  cu mândrie, bistriţeanul.  

Născut: 2 august 1958, în Ilva-Mare

Studii: Şcoala Militară de Subofiţer-Pompier din Câmpina, judeţul Prahova

Familie: căsătorit, are o fată

Ocupaţie: pompier

Ce-i place:

 Pompierului îi place să petreacă foarte mult timp în familie. „Sunt un familist convins şi îmi place să existe cât mai multă armonie şi înţelegere între oameni. Oraşul acesta cred că este unul plăcut, cu ardeleni de-ai mei, care îmi sunt foarte dragi", spune Slăvoacă.

Ce nu-i place:

Lui Slăvoacă nu-i place  atunci când, în societate, există neînţelegeri. „Îmi displac oamenii răi, care au o răutate în suflet. Dacă aş putea să schimb ceva acum, mi-ar plăcea să pot da timpul înapoi cu vreo 30 de ani şi să fiu din nou un tânăr de 20 de ani", spune, zâmbind, cel mai vechi pompier al ISU.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite