IPTANA ar putea primi 1,5 milioane de euro pentru centura de sud a Bistriţei în pofida opoziţiei locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Naţională de Drumuri susţine că nu a primit hotărârea de Consiliu Local până la data predării studiului de fezabilitate realizat de IPTANA. Consultanţii în finanţări susţin că, odată cu acceptarea studiului pentru centura de sud, Bistriţa nu va mai putea cere bani pentru un alt studiu în viitorii 15-20 de ani, iar Compania de Drumuri nu are nicio şansă să-l materializeze

Cu toată opoziţia Consiliului Local, care a dat săptămâna trecută aviz negativ studiului de fezabilitate pentru centura de sud a Bistriţei, lucrurile ar putea merge înainte, iar consultantul, - compania IPTANA -  îşi va lua cei 1,5 milioane de euro pentru realizarea acestuia. Beneficiarul lucrării, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale( CNADNR),  nu se împiedică de avizul negativ şi a transmis printr-o adresă oficială la o solicitare a redacţiei „Adevărul de Seară" că proiectantul şi-a făcut treaba.  „ Proiectatul trebuia să depună studiul de fezabilitate până în data de 30 aprilie, termen care a fost respectat", explică directorul general Dorina Tiron. Acelaşi document precizează şi că „unitatea de implementare nu este în posesia vreunui document emis de Consiliul Local Bistriţa prin care este respinsă alternativa de traseu a variantei de ocolire a Municipiului Bistriţa, pe care proiectantul a dezvoltat studiile în cadrul contractului de asistenţă tehnică" .

Iptana spune că şi-a făcut treaba

Conducerea firmei Iptana SA Bucureşti a explicat, printr-o altă adresă,  că scopul vizitei lor la Bistriţa, de acum o săptămână, a fost acela de informare şi nu de avizare a SF-ului pe care l-au întocmit. „Scopul contractului nostru este de a întocmi documentaţia de proiectare în conformitate cu prevederile contractului şi care să corespundă, în primul rând, cerinţelor specifice unei variante de ocolire a municipiului Bistriţa în cadrul reţelei de drumuri naţionale şi europene, şi, în al doilea rând, şi a condiţiilor specifice amplasamentului local, respectiv municipiul Bistriţa şi comuna Livezile", precizează Cornel Martincu, directorul Iptana. Acesta explică şi că CNADNR va trebui să decidă dacă şi cum va fi promovat proiectul în fazele de proiect tehnic şi detalii de execuţie.

Bistriţa riscă să rămână fără şosea de centură

Alexandru Toniuc, consultant cu experienţă în proiecte de finanţare europeană, susţine că toată evoluţia acestei poveşti indică un final incert pentru şoseaua de centură. „S-ar putea ca aceşti bani să fie complet irosiţi. Este rău să faci un studiu de fezabilitate când ştii  aproape 90% că a fost pornit prost. Proiectantul nu va avea nicio problemă. CNADNR a dat tema de proiectare, IPTANA şi-a făcut treaba şi aproape sigur că va primi banii, iar deconturile vor fi trimise de unitatea de management a Ministerului Transporturilor,  la Uniunea Europeană", explică Alexandru Toniuc. El spune că acest gen de proiecte, sub 50 de milioane de euro, sunt lăsate în general la nivelul autorităţilor naţionale de management şi că deconturile nu sunt minuţios verificate la nivel european. Toniuc mai crede şi că CNADNR nu va mai continua cu proiectul centurii de sud din pricina opoziţiei locale, iar proiectul va rămâne în sertar. „Au nevoie de PUZ şi alte aprobări şi nu-şi vor mai bate capul în continuare", mai spune consultantul.

Pe de altă parte, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării şi Turismului, bistriţeanul Ioan Andreica spune că aceste scenarii sunt posibile, însă este convins că în acest caz lucrurile nu vor evolua aşa.  „Se întâmplă uneori ca să se forţeze nota şi, după un ce au un studiu de fezabilitate aprobat, să insiste apoi pentru avizarea unui PUZ. Răspunsul CNADNR a fost o gafă", crede Andreica. El mai spune că a avut discuţii cu directorul CNADNR şi susţine că o variantă optimă a centurii este încă fezabilă.

Au sesizat Comisia Europeană

„Din punctul meu de vedere, chiar dacă vin cu finanţare cu tot, nu au nicio şansă să obţină aprobare de la Consiliul Local pentru construcţia centurii de sud pe amplasamentul proiectat de IPTANA. Dacă îşi închipuie că pot trece cu buldozerul pe unde vreau se înşeală amarnic. De altfel, este deja sesizată Comisia Europeană în această privinţă, aşa că mă îndoiesc că vor obţine deconturile", spune avocatul Dan Molnar, consilier local.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite