I-au dat caricatura în ziar pentru că a refuzat să lucreze la colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O caricatură cu o femeie în straie populare şi opinci, vopsindu-şi unghiile cu o bidinea a apărut în 1985, în ziarul „Ecoul“, „Răsunetul “ de azi. Este vorba de Valeria Valea, o femeie de 69 de ani care trăieşte azi alături de soţul ei în Sângeorzul Nou şi îşi aminteşte zâmbind de vremurile când tot satul a râs de întâmplarea ei  

Articolele publicate în presa vremii ofereau cititorului poveşti de succes, dar şi modele negative în scop moralizator. Istoricii spuneau că regimul comunist cataloga drept „duşmani ai poporului" pe cei care refuzau să urmeze ordinele şi îşi permiteau luxul de a se opune regulilor stabilite de Nicolae Ceuşescu.

Unul dintre oamenii prigoniţi de regimul comunist este Valeria Valea, acum o bătrână în vârstă de 69 de ani care locuieşte, alături de soţul ei, în satul Sângeorzu Nou, comuna Lechinţa. Ea îşi aduce aminte zâmbind de vremurile când tot satul a râs de nenorocirea ei. Femeia spune că a refuzat să muncească la C.A.P. şi să-şi dea colectivului grădina de lângă casă. Felul ei de a spune lucrurilor pe nume nu i-a fost de folos deoarece comuniştii i-au făcut viaţa un calvar. În plus, oamenii din sat au râs de ea şi de soţul ei. „Nu vă puteţi imagina ce atitudine aveau. În fiecare primăvară aveam scandal. Din anii 1971-1972 mă trezeam la poarta casei cu oameni de la primărie, poliţie şi de la colectiv. Prin gestul lor credeau că mă fac să renunţ şi să-mi dau pământul la colectiv. Când au văzut că nu mă las, mi-au spus fel de fel de lucruri, inclusiv mi-au interzis să-mi lucrez grădina de 7 ari fiindcă vor veni ei să-mi semene. La alţii din sat au semănat cânepă în semn de batjocură", povesteşte cu amărăciune Valeria Valea. Ea le-a mai zis tuturor că nu vrea în ruptul capului să muncească pentru alţii. Curajoasa femeie crede că ghinionul i s-a tras şi fiindcă a refuzat categoric, de nenumărate ori, să devină membru în PCR. Ea mai spune că de pământul ei nu s-au putut atinge deoarece era proprietatea socrilor săi.

Cu ţăruşul în poartă

Soţul său, Liviu Valea de 75 de ani, care lucra atunci la „Gostat" (cum se numeau aprozarele de pe vremuri), îşi aminteşte cum venea seara acasă şi găsea un ţăruş în faţa porţii de la intrare. Ştia că un ţăran din sat era pus de comunişti să facă acest lucru. „Vedeam ţăruşul, îl luam şi-l puneam pe foc“, declară bătrânul.

Caricatură în ziar

image

Femeia povesteşte că responsabilii PCR din comună au ponegrit-o în fel şi chip. Fiindcă nu vroia să muncească pentru colectiv,  comuniştii au răspândit zvonul că este o femeie leneşă căreia nu-i place munca. Au mers până acolo încât au făcut o caricatură cu ea şi au pus-o în ziar (în numărul 1645 al ziarului „Ecoul" din 22 iunie 1985, actualul ziar „Răsunetul"). Când a aflat, femeia mărturiseşte că a rămas şocată. „ Nu puteam să plec capul şi am transformat totul într-o glumă. Le-am zis femeilor care erau acolo, lângă mine, şi râdeau, că sunt nişte proaste. Mai era cineva în ziar în afară de mine şi Elena Ceuşescu? Nu!", povesteşte acum cu zâmbetul pe buze femeia.

În plus, în acel articol de ziar, intitulat „Nicio gospodărie fără animale" şi nesemnat de vreun redactor, comuniştii i-au pus în gură cuvinte ca: „Eu să cresc animale? Nu, nu-mi place mirosul de grajd. Şi apoi nu vedeţi că n-am timp, sunt ocupată!". În textul cu pricina sunt daţi nominal oameni drept exemple pozitive şi negative legat de creşterea animalelor. „Degeaba mi s-a reproşat că nu am vacă în bătătură. Le-am zis că nu pot ţine pentru că nu am un teren pe care să-l cosesc şi să-i dau animalului de mâncare. Dar ei nu m-au înţeles şi m-au făcut în fel şi chip. Din leneşă nu m-au scos. Erau zile în care mi-era cumva să ies în sat pentru că toţi mă condamnau", explică bătrâna.

Sătenii din Sângeorzu-Nou au râs când au văzut caricatura şi au zis că bine i-au făcut. Deşi unii o înţeleg acum, alţii au rămas cu ideile de pe vremuri. „Suntem oameni şi ne ajutăm cu câte un sfat şi o vorbă bună.  Oamenii din sat o salută  pe Valeria Valea. Eu cred că nu merita să i se facă ce i s-a făcut în anii 80 şi să se scrie aşa despre ea", este de părere Ana Cârcu, o femeie din sat, asistentă medicală în pensie.

Părerea istoricilor

Ioan Mureşan, director la arhivele din Bistriţa-Năsăud, istoric şi autor al unor articole de specialitate, declară că oamenii care se împotriveau regimului erau catalogaţi „duşmani ai poporului" şi li se inventau tot felul de aşa-zise „probleme". „Comuniştii născoceau o sumedenie de scuze. Se legau îndeosebi de comportamentul oamenilor, care, în realitate, era unul cât de poate de decent. Mecanismul de pedepsire al acestor duşmani ai poporului era extrem de diversificat. Uneori se ajungea şi în instanţă", afirmă Mureşan.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite