Holocaustul comemorat la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Bistriţa şi organizează luni un moment comemorativ în memoria celor 6500 de evrei bistriţeni deportaţi în 1944 în lagărele morţii

Manifestarea comemorativă va include depuneri de coroane şi flori la Monumentul Deportaţilor din faţa Sinagogii Bistriţa, luni, în jurul orelor 12,00. Şapte ore mai târziu un recital omagial în memoria celor dispăruţi în lagărele morţii va fi organizat în Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa. Manifestarea este organizată în ziua în care în România este marcată anual Comemorarea Holocaustului. Din Bistriţa-Năsăud autorităţile hortyste au trimis în lagărele de concentrare 6500 de evrei în iunie 1944. Doar unu din zece s-a mai întors acasă, potrivit preşedintelui Asociaţiei Comunităţii Evreieşti din Bistriţa-Năsăud, Fredi Deac.

Trei sute au pierit înainte de îmbarcare

Înainte de a fi îmbarcaţi în trenurile morţii evreii aduaţi din întreg judeţul Bistriţa-Năsăud  au fost cazaţi mai bine de o lună  luni într-un ghetou improvizat pe terenurile fostei Ferme Stramboli, în prezent Staţiunea Pomicolă Bistriţa. Într-o singură lună, aici au pierit 300 de oameni, majoritatea copii, bătrâni şi femei, din pricina foamei, a bolilor şi a brutalităţii paznicilor.  Restul au fost îmbarcaţi în două garnituri de tren cu destinaţia lagărelor de concentrare. Acum pe locul fostului ghetou un monument micuţ cu inscripţii în ebraică şi o piatră funerară, amplasată de fiul unei victime în memoria mamei sale stau mărturie despre ororile care s-au întâmplat aici în urmă cu 67 de ani.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite