Hara organizează un festival pentru punerea în valoare a Bisericii Evanghelice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupa Hara va organiza, la Bistriţa, cu bani europeni, un festival interactiv care va pune în valoare Biserica Evanghelică, monument din secolul al XIII-lea, al cărei turn a ars într-un incendiu în urmă cu patru ani.

Solistul trupei Hara, Flavius Buzilă, originar din oraş, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că proiectul „Biserica Evanghelică din Bistriţa -Înapoi spre viitor“, în valoare de 989.048 lei, a fost câştigat de Asociaţia Cultural Artistică Hara şi este primul finanţat cu bani europeni pe care această organizaţie îl derulează.
„Este un proiect în domeniul turismului axat pe promovarea produselor specifice din turism prin organizare de evenimente. Este primul proiect cu fonduri europene pe care l-am accesat şi a fost dorinţa mea şi a membrilor trupei să începem de la origini, adică de acasă, de la Bistriţa. Ne-am axat pe simbolul oraşului, Biserica Evanghelică, care, din păcate, este prea puţin cunoscut. Este cel puţin comparabil cu Biserica Neagră din Braşov şi merită o notorietate la fel de mare“, a spus Flavius Buzilă, citat de Mediafax.
Acesta a adăugat că la Bucureşti se ştie despre Biserica Evanghelică Bistriţa doar că a ars într-un incendiu, oamenii neavând alte informaţii despre monument şi potenţialul său turistic.
„Având toate aceste premise, ne-am propus să construim acest proiect la care am lucrat cam doi ani. Am semnat contractul cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Proiectul va dura nouă luni şi are în centru un festival de două zile între 15 şi 16 septembrie. Atunci va fi un festival interactiv pe care îl dorim unic şi cât se poate de deosebit. Festivalul are ca scop să promoveze Biserica Evanghelică, dar şi zona Bistriţa-Năsăud pe care noi o considerăm foarte ofertantă“, a declarat Buzilă.
El a spus că, în cadrul festivalului, vor fi spectacole de muzică şi teatru care se vor axa pe ideea trecut-prezent-viitor, dar proiectul mai presupune şi multă publicitate, respectiv prezentarea unui film documentar.
„Întreg festivalul va fi ca o poveste din trecut spre viitor, la fel şi filmul care va prezenta valorile ascunse ale Bisericii Evanghelice, va fi şi un album foto extrem de interesant care va vorbi despre tot ce există aici. Vom avea şi multe activităţi pentru copii pentru a accentua ideea de viitor“, a spus solistul.
La lansarea proiectului, finanţat cu 737.000 de lei fonduri nerambursabile, au participat primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, şi preotul paroh al Bisericii Evanghelice Johann Dieter Krauss.
Asociaţia Cultural Artistică “Hara” funcţionează din 2006. Din ONG nu fac parte doar membrii trupei, ci şi alte persoane, profesori, oameni de ştiinţă şi finanţişti, inclusiv mama solistului Flavius Buzilă, care este profesoară la Bistriţa.
Biserica Evanghelică din centrul Bistriţei este cel mai important monument al oraşului, reprezentativ pentru arhitectura de la începutul Renaşterii.
În luna iunie a anului 2008, turnul Bisericii şi o parte din acoperiş au luat foc de la schela de lemn din jurul turnului. De atunci au urmat ample lucrări de reabilitare, dar care nu s-au încheiat nici până în prezent.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite