Gulaş şi ciorbă de peşte á la Tisa la Maialul Bistriţean (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei bucătari din Ungaria le-au gătit bistriţenilor o ciorbă sărată de peşte
Trei bucătari din Ungaria le-au gătit bistriţenilor o ciorbă sărată de peşte

Sute de oameni au participat la a XI-a ediţie a Maialului Bistriţean, o serbare câmpenească organizată anual, la începutul verii, de cetăţenii maghiari, într-o pădure de lângă oraş. Atracţia manifestării a constituit-o gătirea de specialităţi ungureşti: gulaş şi ciorbă de peşte a la Tisa. S-a pregătit mâncare pentru aproape 400 de oameni.

Bistriţenii de etnie maghiară au organizat azi, de la ora 11.00, în pădurea Schullerwald, de lângă Bistriţa, cea de-a XI-a ediţie a manifestării numite Maialul Bistriţean, o serbare câmpenească. Ca şi anii trecuţi, bucătăresele s-au întrecut în prepararea tradiţionalului gulaş unguresc pentru care au folosit zeci de kg de cartofi, carne de porc şi vită. „Am curăţat 50 kg de cartofi, am tăiat, în bucăţi mici, 50 kg de carne de porc şi de vită. Am fiert separat cartofii de carne. În carne am pus pastă de gulaş care conţine sare, piper, cimbrişor şi măghiran cules vara trecută de la Colibiţa", explică Szente Maria, o învăţătoare pensionată,, în vârstă de 67 de ani.

image

Ea spune că în oala cu carne, atunci când fierbe, a pus şi vin alb acrişor, vin de casă, ca să facă carnea mai pufoasă. Reţeta aceasta o face de 11 ani, la Maialul Bistriţean, însă când prepară gulaş acasă pune şi legume. „Reţeta e veche, însă pentru ieşirile la verde cum e şi azi Maialul o mai adaptez", adaugă Szente Maria.

Bucătăreasa mai zice că un secret în prepararea gulaşului este tăierea cărnii în bucăţi mici. Ea a fost ajutată de Bonczioai Rozalia, Szekely Maria şi Kiss Erzsebet.

Ciorbă cu peşte din Tisa

Bistriţencelor le-au făcut concurenţă trei bucătari din oraşul ungar Nyíregyháza. Ei au mai fost şi anul trecut la Bistriţa şi le-a plăcut. Azi, cei trei, un economist, un militar şi un mecanic auto, toţi pensionaţi, au pregătit o ciorbă sărată de peşte a la Tisa. Au făcut rost de peşte din râul Tisa, afluent al Dunării, şi l-au preparat după o reţetă a bunicilor. „Peştele din Tisa e tare bun pentru că nu are grăsimi. L-am tăiat în bucăţi mici", explică bucătarul şef, Fazekas Sandor din Nyíregyháza, un economist în vârstă de 60 de ani.

image

Ciorba ungurească de peşte se prepară din timp. O parte din peşte l-au tăiat ieri mărunt-mărunt, l-au pisat şi l-au fiert cu condiment şi apă. Amestecul ieşit l-au pus în borcane la frigider. Azi, au luat bucăţile de peşte rămas, le-au pus în ceaun peste care au turnat acel amestec din borcane. L-au lăsat la fiert vreo 20 de minute şi ciorba a fost gata. A ajuns pentru circa 60 de persoane.

Un secret al acestei specialităţi, adaugă Fazekas Sandor, este că în ciorbă, când fierbe, se pune şi puţin vin alb ca să nu se destrame bucăţile de peşte.

image

După ce au degustat din bunătătţile culinare, bistriţenii s-au putut întrece în diverse concursuri sportive haioase şi au ascultat fanfare din Rodna, Ţigău şi Jeica (lângă satul Sărata). Nu au lipsit ansamblurile folclorice pentru tineri din Malin, Teaca, Cireşoaia şi Bistriţa.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite