Greva dascălilor nu încurcă BAC-ul elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 400 de liceeni din 14 şcoli ale judeţului susţin mâine proba de competenţe digitale a bacalaureatului. Sindicaliştii din educaţie spun că profesorii din Bistriţa-Năsăud sunt convinşi de reuşita protestului lor într-un procent de 80%. Printre cei care nu fac grevă sunt şi profesorii din comisiile şcolare de BAC.

În ciuda grevei de o zi a dascălilor, examenul de bacalaureat decurge mâine potrivit programărilor făcute din timp. La 420 de elevi din 14 şcoli din Bistriţa-Năsăud  le vor fi verificate mâine abilităţile de operare PC în cadrul celei de-a doua probe a bacalaureatului. Ei susţin testarea în laboratoarele de informatică ale liceelor şi grupurilor şcolare, iar de bunul mers al examinării răspund profesorii din comisiile şcolare de BAC. Aceştia împreună cu alţi dascăli care nu cred în sorţii de izbândă ai acestui protest de 24 de ore au fost incluşi de sindicalişti în procentul de 20% al cadrelor didactice care nu fac grevă. „Potrivit referendum-ului realizat la nivel de judeţ, liderii sindicali din unităţile de învăţământ ne-au anunţat că 80% dintre profesori intră mâine în grevă. În şcoli vor fi doar comitetele de grevă, alcătuite din liderul de sindicat  şi câţiva membri", declară Titu Rauca, preşedintele singurei organizaţii de profil din Bistriţa-Năsăud, Uniunea Judeţeană a Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Liste cu spărgătorii de grevă

Pe lângă cadrele didactice care asigură permanenţa la bacalaureat, din procentul de 20% al spărgătorilor de grevă sunt profesori din toate şcolile judeţului. Aceştia din urmă au semnat pe liste că vor ţine mâine ore. Mulţi dintre ei şi-au justificat opţiunea deoarece nu cred că greva colegilor lor are sorţi de izbândă. O opinie similară au şi părinţii. Secretarul Asociaţiei Părinţilor din Bistriţa-Năsăud, preotul Crin Triandafil Theodorescu din Năsăud, este de părere că şcolarii sunt în plin examen de bacalaureat. „Copii au examene şi nu e  normal ca ei să facă greva tocmai acum. Ca părinte dezaprob acest protest anunţat al profesorilor. E ca un fel de trădare faţă de copii", adaugă părintele Theodorescu.  

Vacanţă de o zi pentru unii elevi

În judeţ învaţă circa 60.000 de elevi. Majoritatea acestora au fost anunţaţi de profesori să nu meargă mâine la şcoală. Spre exemplu, elevii de la Şcoala Generală nr. 3 din Bistriţa fac mâine ore ca în orice zi normală de cursuri. La Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" Bistriţa, unul dintre cele mai bune licee din judeţ, dascălii au opinii diferite. 20% dintre ei fac cursuri, iar restul de 80% şi-au anunţat elevii să nu vină la şcoală. Directoarea unui alt liceu de prestigiu, Camelia Tabără de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu", spune că 90% dintre dascălii şcolii sunt mâine în grevă, iar restul de 10% se ocupă de liceenii care susţin proba de competenţe digitale a bacalaureatului.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite