Goana pentru clasa I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala Generală nr. 1 din Bistriţa are cei mai mulţi boboci. Potrivit Inspectoratului Şcolar, unităţile de învăţământ din oraş şi-au completat aproape toate locurile în clasa I pentru anul şcolar viitor

Şcoala Generală nr. 1, colegiile naţionale „Andrei Mureşanu" şi „Liviu Rebreanu" din Bistriţa au cei mai mulţi copii înscrişi în clasa I, dar şi cele mai multe clase. Conducerile acestor unităţi de învăţământ au spus că, faţă de anul trecut, cererea a crescut şi mai mulţi părinţi au venit să-şi înscrie micuţii la şcoală. Celor trei unităţi le lipsesc puţini copii pentru a-şi completa în totalitate numărul de clase. „Din toamnă avem patru clase I, trei în limba română, iar una în limba maghiară. Până acum s-au înscris 95 de copii, 80 la clasele de română şi 15 la cea de maghiară. Mai e nevoie de copii pentru clasa de maghiară, care se va completa fără probleme", afirmă directoarea Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu", Camelia Tabără. Ea crede că localizarea unităţii în centrul Bistriţei, recunoaşterea de care se bucură învăţătoarele instituţiei şi clasa de Step by Step constituie principalele motive care îi atrag pe părinţi la această şcoală. „Dacă ne propuneam ca, din toamnă, să facem trei clase de alternativă Step by Step, trei făceam pentru că părinţii sunt interesaţi de acest gen de învăţământ pentru că îşi pot lua copiii de la şcoală, la ora 16.00, după ce ies de la serviciu", adaugă directoarea. Tot renumele de care se bucură învăţătoarele este motivul care-i determină pe unii părinţi să-şi aducă fiii şi fiicele la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu".

Clase supradimensionate

Înscrierile în clasa I s-au încheiat la Şcoala Generală nr. 1 din Bistriţa, iar clasele sunt supradimensionate. „Avem înscrişi în jur de 160 de copii în cele cinci clase. Faţă de anul şcolar trecut sunt cu vreo 50 de copii în plus, adică cu o treime în plus. Pe cei pe care nu-i putem înscrie noi, îi vom direcţiona spre alte unităţi", explică directoarea şcolii, Mia Şigovan. Şi conducerea  altei unităţi din Bistriţa, „Avram Iancu", va suplimenta numărul de clase datorită cererilor părinţilor. Directoarea de la această ultimă şcoală amintită, Cecilia Precup, afirmă că va face din toamnă patru clase, nu trei cum îşi programase, deoarece are peste o sută de copii înscrişi.

Estimările Inspectoratului Şcolar

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Mihaela Hiticaş, în planul de şcolarizare sunt prinse 192 de clase cu 3529 de copii. „Acestea sunt cifrele pe care le-au înaintat şcolile Inspectoratului. Nu credem să apară probleme fiindcă avem în judeţ 3166 de preşcolari cu vârste cuprinse de 6 şi 7 ani şi fiindcă populaţia şcolară este în creştere faţă de anul trecut", detaliază Hiticaş. Deşi înscrieri se pot face până în prima zi de şcoală, unităţile de învăţământ vor raporta săptămâna viitoare locurile vacante de care mai dispun.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite