Gheorghe Croitoru a pictat o biserică în Ţara Sfântă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Croitoru este un pictor de biserici care locuieşte în Bistriţa şi care, pe vremea lui Ceauşescu, a pictat o biserică ortodoxă din Nazareth, Israel.

Pictează biserici de când se ştie. Gheorghe Croitoru s-a născut în urmă cu 69 de ani într-o localitate suceveană cu un nume parcă predestinat viitoarei sale profesii: Mănăstirea Humorului. A pus prima dată mâna pe o pensulă când avea 10 ani. „Erau mici încercări. O desenam pe sora mea când se odihnea. Erau schiţe din creion. Le păstrez şi azi şi zâmbesc când le văd", povesteşte pictorul bistriţean.

Acesta mai spune că părinţii lui obişnuiau să-l ducă la biserică când era mic, iar acolo era fascinat de picturile de pe pereţi. „I-am văzut pe pictori lucrând la biserică şi m-a impresionat dăruirea şi migala cu care reuşeau să-şi facă treaba", explică Gheorghe Croitoru.

Lecţii de la un urmaş al regilor nordici

După ce a terminat liceul s-a înscris la cursurile ţinute de George Lövendal, un pictor cunoscut ca şi George Baron de Lövendal, un descendent al regelui Frederick III al al Danemarcei şi Norvegiei. „Era un mare pictor. A lăsat în urmă lucrări frumoase cu răzeşi. Preda la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti. I-a avut ca elevi pe Grigore Vasiliu-Birlic, Radu Beligan şi Oleg Danovschi, mari personalităţi româneşti", explică Croitoru.

De la marele artist a învăţat noţiunile de bază în pictură. „Am aflat multe de la George Lövendal care era un om foarte inteligent şi modest", adaugă bărbatul. Pasiunea pentru pictură bisericească l-a îndemnat să se ducă la Bucureşti, la şcoală de pictură a Patriarhiei Ortodoxe Române. Acolo a studiat şi a făcut practică timp de 5 ani la biserici din ţară. A absolvit în 1968 şi a devenit pictor autorizat.

Practică la biserica demolată de Ceauşescu

„Am mers la biserici în şantier din Răşinari, judeţul Sibiu, din Moldova şi din Bucureşti, la Biserica Sfânta Vineri, cea demolată de Nicolae Ceauşescu", povesteşte pictorul. Pentru el, viaţa de pictor este foarte grea. „Mereu eşti pe şantier, stai tot timpul pe schele. Nu e deloc uşor",  adaugă acesta.

Lăcaşul creştin al arabilor din Nazareth

În 1979 a avut şansa de a merge cu un grup de artişti români în Nazareth, unde a pictat biserica arabilor creştini din localitatea israeliană amintită. „Atunci era, în România, patriarh Iustin Moisescu. Aceasta a fost într-o vizită la Nazareth, la comunitatea creştină arabă. Aflând că biserica lor nu e pictată, patriarhul s-a oferit să doneze pictura. Astfel s-a format o echipă de artişti plastici care a plecat în Ţara Sfântă", susţine Croitoru.

Printre acei pictori s-a aflat şi bistriţeanul Gheorghe Croitoru. „Cele şase luni petrecute în Israel au fost o experienţă aparte. Pe această lume sunt locuri atât de binecuvântate, atât de sfinte încât răul nu poate pătrunde", consideră pictorul.

ÎNTREBĂRI şi RĂSPUNSURI

Ce înseamnă credinţa pentru dumneavoastră?

Credinţa joacă un rol foarte important în viaţa unui om. Ea îţi dă putere, te ridică atunci când cazi şi îţi dă încredere în tine. Cred că haosul din ţară se datorează tocmai faptului că puţini oameni mai cred în Dumnezeu.  

Ce biserici aţi pictat în judeţ?

Am început cu lăcaşul de cult din satul Urmeniş, iar la scurt timp m-am mutat la Bistriţa, prin anii 80. Apoi am pictat bisericile din Livezile, Susenii Bârgăului, Mureşenii Bârgăului, Poiana Ilvei, Mocod. În Bistriţa am lucrat la Biserica Sfânta Treime şi cea de la Coroana, de lângă Protopopiat.

PROFIL

Născut: 2 august 1941, localitatea Mănăstirea Humorului, judeţul Suceava

Studii: Şcoala de Pictură a Patriarhiei Ortodoxe Române

Familie: căsătorit, o fiică

Ce-i place:

Îndrăgeşte foarte mult natura şi face plimbări lungi ori de câte ori are timp. „Iubesc şi muntele şi marea. Când fiica mea era mică mergeam des în excursii peste tot, şi la mare şi la munte. Natura e locul unde mă încarc pozitiv", afirmă pictorul.

Ce nu-i place:

Detestă oamenii neserioşi care zic una şi fac alta. „Nu-mi plac oamenii superficiali şi mândri care se laudă cu experienţa şi cunoştinţele lor, însă când îi iei la puricat, observi nu ştiu nimic şi că doar vorba e de ei", susţine Gheorghe Croitoru. El nu-i suportă pe laşi, pe cei care nu au curajul să spună „nu". 

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite