Bistriţa: Portret/ Gheorghe Eftenie: Adulţii au rămas codaşi la lectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Portret/ Gheorghe Eftenie: Adulţii au rămas codaşi la lectură
Bistriţa: Portret/ Gheorghe Eftenie: Adulţii au rămas codaşi la lectură

Este unul dintre cei cărora le place cartea şi poate să spună de ce oamenii îşi cumpără atât de multe rafturi şi atât de puţine cărţi

Gheorghe Eftenie s-a născut dintr-o familie de oameni simpli. Din copilărie i-au plăcut cărţile şi, ca orice băiat pasionat de lectură, a trecut prin aventurile cu marinari şi muşchetari ale lui Jules Verne şi Alexandre Dumas. Şi acest lucru nu i-a fost de prisos, pentru că mai târziu avea să înmâneze el astfel de lecturi copiilor. Din 1990 este bibliotecar, iar un timp a lucrat la secţia de copii, o experienţă care i-a lăsat un gust plăcut. Mulţi dintre micuţii cititori de atunci îl mai salută şi astăzi pe stradă şi îşi aminteşte de puntea pe care cărţile o legau între el şi copii.
 „Era foarte frumos. Copiii sunt mult mai ascultători şi poţi să discuţi multe cu ei. Aveam un cititor notoriu care provenea dintr-o familie cu mulţi copii. Venea la bibliotecă, se punea jos lângă raft şi citea ore întregi”, îşi aminteşte Eftenie. Acesta avea parte şi de cititori pentru care tinereţea zburase demult, dar dăduseră în mintea copiilor.  „Veneau şi pensionari care citeau poveşti”, spune bilbliotecarul. Adulţii sunt, însă, codaşi în ceea ce priveşte lectura, aşa că abilităţile unui bibliotecar se pliază, de obicei, pe nevoile celor care încă frecventează rafturile. „Ca să fii bibliotecar, trebuie să ai cultură generală, în primul rând, apoi să îţi placă să lucrezi cu cartea şi cu oamenii. Este necesar să ai simţ pedagogic, pentru că, deocamdată, copiii şi elevii formează majoritatea utilizatorilor, adulţii nu mai citesc de nicio culoare”, spune el.

Cunoaşte topul bibliotecilor comunale

În prezent, Gheorghe Eftenie este metodist la Biblioteca Judeţeană „Bistriţa Năsăud” şi răspunde de activitatea bibliotecilor comunale din judeţ, un subiect mai puţin cunoscut. Şi este bine de ştiut că există chiar un top al bibliotecilor fruntaşe, care au cei mai mulţi utilizatori şi sunt la la zi cu bibliografia. Într-o lume în care oamenii de la sate sunt preocupaţi să-şi ridice case şi să-şi cumpere maşini scumpe cu banii adunaţi în străinătate, unii mai au timp să frecventeze şi bibliotecile. Cei din Rodna sunt primii pe listă, biblioteca de aici având cei mai mulţi utilizatori. Aceştia sunt urmaţi de utilizatorii din Teaca, Şieu, Coşbuc, Zagra şi Căianu Mic, după cum relatează Gheorghe Eftenie. Însă, ceea ce îl întristează, este faptul că majoritatea oamenilor nu citesc şi, în acest fel, pierd o parte frumoasă a existenţei, o parte pe care nici nu o bănuiesc.  

Întrebări şi răspunsuri

De ce oamenii îşi cumpără atât de mult mobilier şi atât de puţine cărţi?

Nu-i interesează cartea. Îi interesează casa, maşina. Vin cu banii din Spania şi pe astea îi cheltuie. Încă n-am auzit pe cineva să trimită bani din Spania şi să le spună părinţilor să-i cumpere şi zece cărţi. Spun doar „cumpără-mi materiale să facem  casă”. Apoi îşi cumpără bibliotecă, adica mobilierul, dar nu ştiu ce pun pe ea... bibelouri, probabil.

Ce pierd adulţii care nu citesc?

Foarte mult. Nu se informează, în primul rând. Presa îi ajută într-o oarecare măsură, dar sub aspectul culturii generale şi a nivelului de educaţe pierd foarte mult. E posibil ca în acest fel să le fie mutilat spiritul, dar ei nu realizează aşa ceva pentru că nu-i  preocupă. Unii citesc literatură uşoară, dar e bună şi aia dacă ar citi-o mai mulţi.

Ce-i place?

L-a pasionat geografia, iar, mai nou, istoria contemporană pe care o citeşte, însă, cu atenţie şi într-o manieră selectivă. Îi place să-şi petreacă timpul cu nepoatele sale. Înotul, excursiile, drumeţiile, munţii sunt lucruri care îi fac viaţa mai frumoasă.

Ce nu-i place?

Nu-i place faptul că multe publicaţii au fost retrase din biblioteci după 1989 şi că tinerii nu au o imagine realistă despre socialism. De asemenea, îl deranjează lipsa celor şapte ani de acasă a unora. Nu se dă în vânt după restaurante, terase şi alte localuri.  

Profil personal
NĂSCUT: 18 septembrie 1950,  Zărneşti, judeţul Braşov
EDUCAŢIE: Facultatea de Istorie
PROFESIE : Metodist, bibliotecar

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite