George Coşbuc „intră“ în casele a 300 de bistriţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biblioteca Judeţeană a lansat ieri o ediţie de lux a poeziilor lui George Coşbuc, originar din Bistriţa-Năsăud. Cele 300 de volume, îngrijite de criticul literar Petru Poantă, sunt oferite gratuit de conducerea Bibliotecii. Editarea lor a fost posibilă datorită unui amplu proiect susţinut de Consiliul Judeţean BN cu peste 12.000 de lei.

Galeriile „Arcade 24" din Bistriţa au găzduit aseară lansarea unei ediţii de lux, în trei volume, a poeziilor lui George Coşbuc, originar din Bistriţa-Năsăud. Fiecare tom însumează aproape 250 de pagini şi are o copertă albă de înaltă ţinută cu chipul poetului. Această iniţiativă aparţine consiliului ştiinţific al Bibliotecii Judeţene BN. „Este un amplu proiect editorial de mai demult pe care eu l-am preluat. Publicarea acestei ediţii este un lucru bun mai ales că pentru noi, românii transilvăneni, a-l citi pe Coşbuc este o obligaţie morală", susţine directorul Bibliotecii Judeţene, Mircea Oliv, totodată şi preşedintele Uniunii Judeţene a Artiştilor Plastici. Pentru materializarea proiectului, Consiliul Judeţean a alocat peste 12.000 de lei. Această ediţie a fost scoasă la editura Eikon din Cluj-Napoca.

Un academician din BN, în Argentina

La lansarea ediţiei de lux a fost prezent şi criticul literar Petru Poantă, care a coordonat cele trei volume. Literatul dezaprobă categoric ideea potrivit căreia tânăra generaţie îl consideră pe George Coşbuc un scriitor depăşit. „Sub nicio formă! Este un poet profund livresc care s-a format la şcoala marilor clasici. Nu a ajuns întâmplător academician", susţine criticul Poantă. 

Aceasta a mai afirmat că I.L. Caragiale murea de râs citindu-l pe Coşbuc şi că volumul „Balade şi idile" s-a vândut, la vremea apariţiei (1893), asemenea unui best-seller din zilele noastre. „Coşbuc se vindea neaşteptat de bine atunci. Balade şi idile s-au dat în peste 29.000 de exemplare. Poetul din Bistriţa-Năsăud a avut un succes enorm. A ajuns şi în revistele literare din Argentina", adaugă Poantă. 

„Poetul" lipseşte din ediţia de lux

Criticul plastic Mircea Oliv, regretă că din ediţia de lux lipseşte poezia „Poetul", creaţie care conţine versurile „Sunt suflet în sufletul neamului meu/Şi-i cânt bucuria şi-amarul". „Aceste stihuri sunt de referinţă pentru George Coşbuc. Eu aş fi inclus şi poezia Poetul", susţine Oliv.

Acesta mai consideră că proiectul editorial nu se va opri aici şi are în gând să scoată o ediţie critică a operelor lui Coşbuc. Potrivit lui Oliv, şi operele pedagogice ale lui poetului (manuale), aproape necunoscute publicului, ar merita publicate.

Prima poezie învăţată

Liceeni, profesori, scriitori, artişti, medici şi economişti au participat, aseară, la lansare. "Prima poezie pe care am învăţat-o a fost „Iarna pe uliţă". Şi astăzi îmi place pentru că îmi aduce aminte de copilărie. De-atunci a început să-mi placă anotimpul iarna şi zăpada", spune zâmbind Maria George, în vârstă de 18 ani, elevă în clasa a XII-a C la Liceul de Arte Plastice "Corneliu Baba" din Bistriţa.

Date biografice

George Coşbuc s-a născut la 20 septembrie 1866 în satul Hordou, astăzi localitatea Coşbuc din judeţul Bistriţa-Năsăud. Din 1900 devine membru al Academiei Române.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite