Bistrita: Portret/ Genuca Ceuca nu poate trăi fără folclor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistrita: Portret/ Genuca Ceuca nu poate trăi fără folclor
Bistrita: Portret/ Genuca Ceuca nu poate trăi fără folclor

Genuca Ceuca, pe lângă vocea şi sensibilitatea deosebită pe care le are, este şi un iscusit meşter popular din comuna Salva. Are o colecţie impresionantă de costume populare şi ar putea deschide câteva  muzee, cu ceea ce a adunat până acum.

Pentru Genuca Ceuca, acasă  a devenit  Salva, dar  şi Runcu Salvei, locul unde s-a născut şi  unde se întorce de fiecare dată cu gândul. Pe lângă cântat, Genuca Ceuca se ocupă de meşteşuguri tradiţionale. ʺSalva este, într-adevăr, un centru de cultură tradiţională, cu meşteşuguri transmise de la mamă la fiică.  Eu m-am născut la Runcu Salvei şi am învăţat să cos cu mărgele, cusături cu aţă, pentru că în fiecare casă se practica acesta. Fiecare mamă îşi învăţa fetele, însă cusutul cu mărgele îl ştia doar o femeie-două, în tot satul. Eram micuţă şi mama s-a dus la piaţă în Năsăud, că aşa e la noi joia. Eu am luat acul de mărgele şi lucrul şi am început să cos. Am confecţionat nişte zădiuţe la păpuşi. Am rupt acul, pentru că era foarte mic, şi mă gândeam ce o să mă fac. Am luat un ac mai mare de şire şi scoteam aţa din ac, o treceam prin mărgică, pentru că acul meu de şire nu era potrivit. Şi uite aşa, până ce a ajuns mama acasă, zădiuţele mele pentru păpuşi au fost gata. Evident că am umblat un pic certată. Atunci mi s-a părut că mama nu ar fi dreaptă cu mine, dar astăzi stau şi mă gândesc că, în sufletul ei, poate a fost bucuroasă pentru că a văzut că am făcut ceva. Şi astăzi se bucură că vede că din mâinile mele ies lucruri foarte frumoaseʺ, povesteşte Genuca.

ʺAm cântat de mică copilăʺ


Genuca Ceuca ştie să şi cânte muzică populară, chiar dacă acum vine tare din urmă propria fiică, Alina. Genucăi i-a plăcut să cânte foarte mult, încă din copilărie. Îşi scria chiar texte pentru melodii populare, de aceea atunci când o asculţi pe Genuca Ceuca doinind, îi simţi sufletul.  „Am cântat de mică copilă. Umblam pe câmp cu mieii şi toate fetele cântau. Mai mult ne luam la întrecere de pe un deal pe altul al satului. Multe dintre cântece le-am învăţat de la mama mea, cântece care nu au mai fost auzite, doine frumoase, balade, care au o mare valoare. După şcoală m-am căsătorit şi m-am ocupat mai mult de gospodărie şi de cei doi copii ai mei. Am umblat apoi cu Alina la unele activităţi culturale şi concursuri, unde anumite persoane au insistat să cânt şi eu. Le-a plăcut şi m-au sfătuit că ar fi şi păcat să nu fac câteva înregistrări”, mai spune artista.

ʺE foarte greu să mai găseşti pânză de casăʺ

Ceea ce o face diferită pe Genuca Ceuca faţă de ceilalţi meşteri populari este tocmai faptul că nu se abate niciodată de la autentic. Nici  Genuca şi nici Alina nu au îmbrăcat costume populare care nu respectă zona din care provin. ʺPăstrez foarte mult lucrurile vechi. E foarte greu să mai găseşti pânză de casă, pentru că cea mai bună e cea obţinută cu spată de lemnʺ, explică meşterul popular. Acum, Genuca Ceuca tot ceea ce face, face pentru Alina. Vrea ca fiica să rămână cu ceva de la mama ei şi de aceea se zbate cum poate şi o susţine. 

Profil
Născuta:  22 iulie 1962 în comuna Runcu Salvei, judeţul Bistriţa-Năsăud
Studii: 10 clase şi un curs de croitorie
Experienţă: Artist popular şi interpret de folclor
Familie:  Căsătorită, doi copii

Ce-i place
Îi place să deseneze şi să citească. Artista nu se dă în lături de la munca în gospodărie şi nici de la cântat sau cusut, ocupaţii care îi fac mare plăcere. 

Ce nu-i place
Nu îi plac oamenii mincinoşi, făţarnici şi nici oamenii fără de cuvânt. Nu se împacă cu răutatea şi nedreptatea celor din jur.

Întrebări şi răspunsuri

Ce zonă reprezentaţi în concursuri?

 Reprezint satele Salva şi Runcu Salvei. Avem şi ʺRoata de la Runcu Salvei ʺ, un cântec în care sunt reprezentate obiceiurile noastre de nuntă. După jocul de doi se cântă o melodie de nuntă, , ʺo roată ʺ, unde joacă feciorii şi fetele şi unde se strigă strigături. În această melodie am descris exact obiceiul roţii de la Runc.

Ce aţi reuşit până acum să imprimaţi?

Am avut emisiuni televizate pe care le păstrăm pe dvd -uri, iar în ceea ce priveşte melodiile, avem mai multe cântece faţă de câte ar încăpea pe un CD. Avem doine şi balade frumoase, însă nu le-am înregistrat pe toate. Avem şi duete dar am şi cântece doar ale mele. Sper să placă publicului care apreciază cântecele autentice. Cântecul acolo a apărut: în miros de flori, de iarbă de pădure.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite