Generalii se dau cocoşi la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Ovidiu Creţu arată o parte a terenului pe care vrea să amenajeze Wonderland-ul
Primarul Ovidiu Creţu arată o parte a terenului pe care vrea să amenajeze Wonderland-ul

Statul Major al Armatei a avizat negativ propunerea Primăriei Bistriţa, care vrea să preia poligonul din Dealul Cocoşului. Primarul Ovidiu Creţu nu se lasă şi spune că merge săptămâna viitoare la Bucureşti să negocieze direct cu reprezentanţii Ministerului Apărării.

Propunerea municipalităţii, care vrea să construiască pe terenul din Dealul Cocoşului o zonă de agrement, a primit, la finele lunii martie, un aviz negativ din partea Statului Major General, însă decizia finală îi aparţine Ministerului Apărării Naţionale. Primarul Ovidiu Creţu vrea să încerce varianta negocierii şi a cerut, săptămâna aceasta, împuternicire din partea Consililiul Local pentru a efectua schimbul de terenuri cu armata.

Municipalitatea vrea să folosească potenţialul terenului de peste 50 de hectare din cartierul Unirea pentru creşterea spaţiului verde pe cap de locuitor, până în 2013, la nivelul prevăzut de normele europene, adică 26 mp/ locuitor, faţă de până la 10 mp cât este acum. De asemenea, aici se intenţionează amenajarea unui parc de distracţii şi activităţi sportive, dotat cu piste de schi, snowboard cu nocturnă, bazine de înot, piste pentru biciclete, dar şi terenuri de tenis şi fotbal. În schimbul acestui teren, municipalitatea oferă o păşune în cartierul Slătiniţa pe care unitatea militară o poate amenaja ca teren de antrenament.

Prima piedică: Statul Major General

Ideea schimbului de terenuri însă nu a fost pe placul oficialilor de la Statul Major General, astfel că aceştia nu au răspuns favorabil propunerii intentate de municipalitate. „Propunerea legată de schimbul de terenuri  a primit aviz nefavorabil de la Statul Major General la sfârsitul lunii martie şi acest aviz a fost transmis şi Primăriei Bistriţa", spune maiorul Mihai Mărăndel, locţiitorul comandantului Batalionului 812 Infanterie. Terenul revendicat de primărie a fost folosit mai bine de trei decenii de forţele armate bistriţene pentru instruire. „În Poligonul de pe Dealul Cocoşului s-au investit bani şi multă forţă de muncă. Doi ani au durat numai lucrările de infrastructură. Primăria îl revendică acum pentru a construi un Wonderland, dar să mutăm totul în altă parte ar fi un nonsens. Noi nu suntem împortiva ideii, decizia aparţine, oricum, Ministerului Apărării",  explică maiorul Florin Apăfăian, ofiţerul de relaţii publice la Brigada 81 Bistriţa.

Negocieri directe

Primarul ovidiu Creţu spune că va  purta discuţii la Bucureşti cu cei de la Ministerul Apărării. „Voi merge la Bucureşti săptămâna viitoare, la minister şi voi purta o discuţie cu factorii de decizie. Sperăm că vor înţelege şi vor fi de acrod", spune primarul Ovidiu Creţu.

Poligon dotat

Pe terenul de pe Dealul Cocoşului sunt amenjate o bază sportivă cu pistă de antrenament, mai multe poligoane pentru pregătirea şi instruirea militarilor care participă la acţiuni de menţinere a păcii, un poligon de antrenament pentru tansportoare blindate şi mai multe zone amenajate pentru lansarea de grenade şi pentru exerciţii de artilerie.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite