Bistrita:Portret/Dumitru Gâvan a creat un restaurant după un desen pe un serveţel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistrita:Portret/Dumitru Gâvan a creat un restaurant după un desen pe un serveţel
Bistrita:Portret/Dumitru Gâvan a creat un restaurant după un desen pe un serveţel

Este un om de afaceri care are propriul restaurant cu specific românesc şi pentru care sportul şi gastronomia merg mână-n mână.

Dumitru Gâvan este, înainte de toate, un sportiv, apoi un bârgăuan, şi, nu în cele din urmă,  un om care face bani din serviciile pe care le oferă clienţilor  restaturantului său. Până la această vârstă, omul şi-a împărţit viaţa aproape egal între două dintre pasiunile lui: 14 ani de sport, ca profesor de handbal, şi alţi 13 de afaceri în domeniul serviciilor.

Mama lui l-a învăţat prima lecţie de viaţă

Dumitru Gâvan spune că de la mama lui a învăţat că superficialitatea nu este o trăsătură de caracter care  înnobilează omul. „De meserie sunt profesor de sport. Prin educaţie sunt bârgăuan, iar mama m-a învăţat de mic că atunci când faci un lucru trebuie să îl faci bine. Dacă nu-l faci bine, atunci mai bine nu-l faci”, povesteşte Gâvan. Tot de la mama lui, au învăţat şi bucătarii, angajaţi ai restaurantului pe care îl deţine, câteva reţete tradiţional româneşti. „Mama a fost mare gospodină. Iar eu am crescut cu gustul mâncării de casă, pe care l-am pierdut cât timp am fost la şcoală în Bucureşti, dar mi-am dorit mult să îl regăsesc. Reţetele  servite în restaurantul meu au acelaşi gust, indiferent de cine le găteşte”, crede patronul.

A investit în tradiţie

Când îşi aminteşte cum a pus pe picioare restaurantul „Crama Veche” şi terasa din parcul municipal, lui Gâvan îi vin în minte numele mai multor arhitecţi clujeni, a sociologului Alexandru Uiuiu şi a partenerilor săi germani de la care a învăţat rigoarea în afaceri. „Vroiam să facem un club pentru persoanele de vârstă medie, unde oamenii să vină să danseze, dar nu eram foarte siguri că va prinde ideea. Apoi, ne-am gândit să facem o pizzerie, dar erau deja prea multe şi am renunţat şi la asta. Vedeţi dumneavoastră, românii au mereu o problemă, fac mereu tot ce nu ştiu să facă. Aşa că am zis să facem ce ştim să facem şi aşa a apărut restaurantul cu specific românesc”, povesteşte Gâvan. Acesta adaugă că şi-a dorit mult ca restaurantul să arate ca o casă bătrânească, autentic românească. I-a povestit asta unui prieten care a început să deseneze pe un serveţel schiţa restaurantului. Cu ajutorul sociologului Alexandru Uiuiu, expert în tradiţia populară, restaurantul a început să prindă viaţă. Astăzi, este una dintre locaţiile preferate de bistriţeni, un popas al turiştilor care trec prin oraş, dar şi locul în care clienţii au parte de servicii de calitate.

Ce îi place:

Dumitru Gâvan admite că îi respectă şi apreciază foarte mult pe oamenii de cuvânt. „Îmi place să călătoresc mult, ceea ce am şi făcut, şi, de ce să nu recunosc, îmi place să mănânc bine”, spune Gâvan, zâmbind.

Ce nu-i place:

Lui Dumitru Gâvan îi displac profund oamenii neserioşi şi faptul că ţara nu a evoluat suficient în ultimii ani. „Nu îmi place că nu ne-am mişcat cum trebuie. În 20 de ani, puteam fi mult mai departe decât suntem”, mărturiseşte acesta.

Întrebări şi răspunsuri

Care este secretul unei afaceri de succes?

O afacere de succes este rezultatul seriozităţii, a sprijinului partenerilor de afaceri, dar şi al consecvenţei. Lucrăm în domeniul serviciilor, iar clienţii noşti asta trebuie să primească servicii de calitate.

Cum vedeţi viitorul serviciilor din România?

Sunt destul de sceptic asupra lui. Noi, spre deosebire de alţii, avem o mare hibă: ne credem deştepţi. Până când nu vom învăţa să lăsăm nasul jos nu vom reuşi. Următorul pas în alimentaţia publică va fi specificul. În asta trebuie să investim.

Profil:

Născut: 20 februarie 1964, Tiha Bârgăului
Studii: Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti
Experienţă: de 13 ani lucrează în domeniul serviciilor
Familie: Căsătorit, are doi copii

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite