Gara Bistriţa, plină de maci şi iarbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Staţiei CFR Bistriţa Nord spune că nu sunt bani pentru salubrizarea liniilor de cale ferată. Bistriţenii nu se arată deranjaţi de iarba din gară, unde au înflorit, de câteva zile, şi macii

Gara din Bistriţa seamănă mai mult cu o câmpie înflorită. Printre liniile de cale ferată au crescut în voie iarba şi macii. Şeful secţiei L8 din cadrul Staţiei Bistriţa Nord, Ioan Bucur, spune că Regionala CFR Cluj nu a dat bani anul acesta pentru deratizarea gării. „Fiind an de criză nu sunt bani. Obişnuiam să curăţăm staţia de iarbă de două ori pe an, prin lunile mai, respectiv august-septembrie. Anul acesta nu am primit fonduri să cumpărăm ierbicide, care nu sunt deloc ieftine. Secţia L8 răspunde doar de 8 dintre cele 12 linii de cale ferată. Restul, care sunt şi cele mai circulate, sunt sarcina unei firme private angajate de Regională", explică Ioan Bucur. Pentru deratizarea celor opt linii ar fi necesari în jur de 10.000 de lei. „Cum nu avem aceşti bani, o să ne apucăm, probabil de săptămâna viitoare, să înlăturăm manual buruienile din staţie. O să apelăm şi la o motocositoare. În trei zile am putea termina, dar numai dacă ne lasă vremea şi dacă nu mai plouă", adaugă şeful secţiei L8.  

Ploaia strică planurile

Tot ploaia îi dă bătăi de cap şi administratorului privat care răspunde de salubritatea liniilor ferate intens circulate. „Săptămâna trecută a dat cineva cu o soluţie lichidă specială, care nu şi-a făcut efectul deoarece a plouat mult. Noi avem în grijă aceste patru linii de cale ferată din anul 1996 şi folosim doar soluţii agreate de Autoritatea Feroviară Română. Deratizăm ori de câte ori este nevoie, uneori chiar şi de patru ori într-un an", explică Vasile Onigaş, administratorul firmei „Dia Tours".

Ierbicidele, foarte scumpe

Acesta din urmă afirmă că un litru de soluţie pentru deratizare costă în jur de 50 de lei. „Aceste materiale speciale nu sunt scumpe, sunt foarte scumpe", precizează administratorul. Acesta are în grijă şi alte staţii CFR din judeţ precum cele din oraşele Năsăud şi Beclean, precum şi alte gări din ţară precum Focşani, Braşov, Topliţa, Câmpia Turzii etc.

Bistriţenii sunt indiferenţi

Călătorii spun că gara este mai frumoasă cu flori, deşi cred că o staţie CFR nu ar trebui să semene cu un câmp. „Macii sunt frumoşi, sunt o pată de culoare, dar locul lor este pe câmp, nu într-o gară", spune Mihaela Hodăian, o studentă de 20 de ani. Alţii nu s-au arătat prea deranjaţi de ierburile din gară. „Şi în alte gări din judeţ sunt destule buruieni şi nu le coseşte nimeni. Pe oameni îi interesează doar dacă trenul merge şi dacă domnii de la Bucureşti scumpesc biletele că şi aşa au de gând să taie din pensiile noastre mici", afirmă Ioan Precup, un pensionar de 67 de ani.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite