GALERIE FOTO Primul cimitir românesc din Bistriţa a fost reamenajat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul cimitir românesc a fost reamenajat din Primărie
Primul cimitir românesc a fost reamenajat din Primărie

Cel mai vechi cimitir românesc din Bistriţa a fost amenajat de către Primărie astfel încât turiştii care trec pe strada Crinilor să-l poată vizita.

Până în urmă cu mai puţin de o lună, cele 18 pietre funerare erau lăsate de izbelişte şi cine trecea prin zonă nu vedea decât un spaţiu părăsit. Acum, angajaţii Direcşiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei au aranjat pietrece, au amenajat o alee pavată care să treacă printre ele şi au îngrădit spaţiul astfel încât aspectul să fie unul îngrijit. „Din primăvară, în acel spaţiu va fi semănată iarbă şi va fi amplasată şi o plăcuţă pe care să fie trecute informaţii cu privire la acel cimitir", explică Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Deşi s-au păstrat doar 18 pietre funerare din vechiul cimitir românesc din Bistriţa, situat pe strada Crinilor în curtea uneia dintre cele mai vechi biserici româneşti din oraş, valoarea acestora este inestimabilă. Turiştii pot să-l viziteze şi să-şi facă o idee despre felul în care arătau pietrece funerare ale românilor care trăiau până în secolul XIX la marginea burgului săsesc.

Primul cimitir românesc a fost reamenajat din Primărie

Click pe poze pentru galerie foto

Cimitirul trebuia să fie amenajat de către omul de afaceri Marius Negrea care a achizionat terenul din acea zonă şi care declara anul trecut că se va ocupa personal de amenajarea cimitirului. Proiectul omului de afaceri este de a construi în acea zonă un ansablu cu spaţii pentru birouri, dar de mai mulţi ani, terenul este lăsat gol şi nu s-a început nicio lucrare acolo.

Cimitirul pe care l-a amenajat Primăria datează din secolul XVIII, atunci când în acel loc a fost contruită cea de-a treia biserică românească din Bistriţa. Pe acel loc a existat de altfel şi prima biserică a românilor din oraş, edificiu care a fost distrus de tătari în 1241. Astăzi, pe locaţia celor două biserici există o mică construcţie din lemn în care a fost amenajat un altar cu icoane şi cruce.

În prezent singurele date istorice despre biserica şi cimitirul de pe strada Crinilor pe care le pot vedea turiştii sunt cele de pe plăcuţa montată pe edificiul din lemn. „Prima biserică românească din Bistriţa a fost distrusă de tătari în 1241. A doua biserică românească a fost în Hrube. A treia biserică românească a fost ridicată aici, în 1796, şi a funcţionat până în 1895 când a fost donată românilor din Lechinţa", pot citi trecătorii care îşi fac răgaz să se oprească un minut pe strada Crinilor.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite