Bistriţa : Francisc Sarkany este cel mai vechi veterinar din Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practică medicina verinară de peste trei deceni şi crede că oamenii ar trebui să se ocupe numai de lucrurile la care se pricep cel mai bine.

Francisc Sarkany a iubit mereu animalele şi şi-a dorit să aibă grijă de ele. „În clasa a X-a am hotărât că vreau să fiu medic veterinar. Tot timpul am avut animale în casă: păsări, câini, pisici, căprioare găsite prin pădure. Mi-au plăcut  animalele şi biologia. În liceu, colegii îmi spuneau «doctorul» “, îşi aminteşte Sarkany. Pasiunea pentru necuvântătoare a reuşit, dintotdeauna, să îl facă să uite de emoţii, de oboseală şi de trudă, indiferent de situaţie. Aşa se face că, printre peripeţiile pe care doctorul şi le aminteşte se numărăr şi cea în care, din cauza unei păsări de pe acoperiş era cât pe ce să piardă un examen la bilogie. „Am văzut o pasăre pe acoperişul casei şi am urcat după ea. Mama era profesoară la Andrei Mureşanu şi m-a sunat să îmi spună că pot să intru la un examen. Eu i-am zis că eram pe acoperiş şi toată comisia a izbcunit în râs, la gândul că tot timpul umblu după animale şi plante“, rememorează medicul veterinar. A rămas la fel şi astăzi. E drept că nu mai caută păsări pe acoperiş, dar e gata să sară din pat la primul telefon de urgenţă şi să opereze ore în şir, doar de dragul meseriei pe care o face.

A fost singurul medic care trata câini

Francisc Sarkany a început să lucreze în domeniu încă de când a terminat facultatea. „Din 1975 şi până în 1983 am lucrat la Jelna, la IAS, apoi şase ani la un complex de la Sărata şi 11 ani am lucrat în controlul alimentelor, dar făceam şi medicină veterinară. Am plecat de acolo pentru că prea mulţi dădeau ordine şi mi-am deschis un cabinet particular“, spune medicul veterinar. Primul pacient pe care l-a tratat a fost un ciobănesc german, iar de atunci, prin mâinile sale au trecut mii de animale de tot soiul. „Înainte de Revoluţie, nu era nimeni care să se ocupe de câini. Ii tratam eu pe toţi. Erau mulţi care veneau din Galaţi, Brăila, Baia-Mare cu animalele. Mulţi primi secretari aveau câini şi îi aduceau la mine.

Cunoaşte animalele după ochi

Chiar dacă fiecare pacient este la fel de important atunci când se află pe masa medicului veterinar, Sarkany recunoaşte că pisicile şi câinii sunt animalele cele mai dragi lui. „Cred că oamenii care nu iubesc animalele nu pot iubi alţi oameni. Animalele te învaţă să fii sincer şi devotat şi mult mai tolerant. Animalele a şi un rol de responsabilizare, mai ales pentru copii“, crede veterinarul. Acesta mai spune că a ajuns să înţeleagă animalele din priviri sau din felul în care îşi ţin urechile sau coada şi că nu se vede practicând o altă meserie. „Nu mă gândesc la pensie. Vreau să fac asta atâta cât sănătatea şi priceperea îmi permite“, mai spune medicul veterinar.

Întrebări şi răspunsuri

Aveţi vreun pricipiu după care vă ghidaţi în ceea ce faceţi ?

Cred că, indiferent ce faci, trebuie să faci cât mai bine şi să nu te apuci de lucruri la care nu te pricepi. Mai mult, e important ca tot ceea ce faci să faci cu drag şi cu plăcere. Şi celor care vin în practică le spun că trebuie să opereze mai bine decât ca la carte. Şi cărţile se înnoiesc.

Vă aminiţi un moment haios din cariera dumneavoastră ?

Sigur, au fos tmai multe. Mi s-a întâmplat de două ori să mă cheme cineva de urgenţă pentru că aveau o pisică gestantă şi care nu putea naşte. Era la Năsăud, unul dintre cazuri.  Când am ajuns acolo, am tot palpat animalul şi nu vedeam nimic în neregulă. Când mă uit mai bine, pisica era de fapt motan.

Ce-i place:

Medicului veterinar îi place să pescuiască, să schieze şi spune că se decontectează perfect de câte ori are ocazia să meşterească ceva pe lângă casă şi să repare tot felul de lucruri

Ce nu-i place:

Lui Francisc Sarkany nu-i plac oamenii care nu au bun-simţ şi nici cei care sunt obraznici. „Nu-mi place tot circul care se face în lumea politică. În loc să se gândească la binele poporului, politicienii ăşi împart funcţiile.

Profil

Născut : 25 martie 1950, Bistriţa
Studii : Facultatea de medicină Veterinară din Cluj-Napoca
Familie: Căsătorit, are două fete

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite